Geweest
28 september 2023 – 14 april 2024

Rory Pilgrim (II)

Rafts, Rory Pilgrim, 2020, olieverf, potlood, nagellak en body glitter op houten paneel.

Ben je tussen 28 september 2023 en 14 april 2024 in Engeland? Ga dan langs Towner Eastbourne, waar het werk Rafts van Rory Pilgrim te zien is. Pilgrim is namelijk één van de genomineerden van de gerenommeerde Turner Prize 2023. 

De Turner Prize is een jaarlijke kunstprijs die wordt uitgereikt aan een Britse kunstenaar voor een uitmuntende tentoonstelling of andere presentatie van hun werk het jaar ervoor. Rory Pilgrim is genomineerd voor de tentoonstelling RAFTS in Serpentine Galleries en Banking Town Hall in Londen, en een live performance als onderdeel van het werk in Cadogan Hall, Londen. In de tentoonstelling was het kleine schilderijtje Rafts uit de ABN AMRO Kunstcollectie ook al te zien. 

De tentoonstelling RAFTS is een research project rondom één van de oudste, eenvoudigste en meest kwetsbare voertuigen dat we vandaag de dag kennen: het vlot (Engels: raft). Het vlot is al eeuwenlang een symbool voor de bescherming van het leven, van het verhaal van Noach's Ark in het Oude Testament tot de oversteek naar een veiliger Europa voor vluchtelingen vandaag de dag. Tijdens de pandemie maakte de Engelse kunstenaar en componist Pilgrim deze tentoonstelling binnen de context van een reeks performance-, film- en geluidswerken. Hierin onderzoekt hij hoe de klimaatcrisis zich verhoudt tot het dagelijks leven om ons heen. De kern van de tentoonstelling is een concertuitzending met zeven nummers, die verbanden legt tussen werk, thuis, mentale gezondheid, herstel en onze omgeving. Daaromheen zijn schilderijen en tekeningen te zien die deze kwesties visualiseren. 

Eén van deze schilderijen is het kleine werkje 'Rafts' (10,2 x 15,2 cm). Het komt uit een serie schilderijen op houten paneeltjes, geschilderd met olieverf, nagellak en body glitter. Vier werken uit deze serie zijn in 2021 aan de ABN AMRO Kunstcollectie zijn toegevoegd. Elk tonen ze verschillende natuurverschijnselen, zoals een bosbrand en de doorbraak van een dam. Op het werk dat in RAFTS te zien is, wordt een overstroming zichtbaar. Als je goed kijkt, zie je drie figuurtjes op een vlot: een redding in de kolkende massa. 

De winnaar van de Turner Prize wordt op 5 december 2023 bekend gemaakt. Klik hier voor meer informatie over de Turner Prize.