Geweest
23 september 2022 – 23 oktober 2022

Minne Kersten

Koning Willem-Alexander en Minne Kersten voor 'Totem (I)' in het Paleis op de Dam, Amsterdam (21-09-2022)

Op woensdag 21 september 2022 heeft Koning Willem-Alexander de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2022 uitgereikt. Minne Kersten was één van de genomineerden. Haar werk Totem (I), 2021, uit de ABN AMRO Kunstcollectie, is van 23 september t/m 23 oktober 2022 te zien in het Paleis op de Dam in Amsterdam. 

Rouw en verlies zijn terugkerende thema's in de video's, sculpturen en schilderijen van Kersten. Voorafgaand aan het werk ligt onderzoek naar de symboliek en mythologie rondom deze persoonlijke en intieme thema's. Voor de serie schilderijtjes waar Totem (I) onderdeel van uitmaakt, analyseert zij de invloed van emotionele of traumatische gebeurtenissen op een (openbare) ruimte.

In Totem (I) zien we een verkeerslicht op een vluchtheuvel tussen tramrails. De bloemen die aan de paal zijn bevestigd, duiden erop dat hier een dodelijk verkeersongeluk heeft plaatsgevonden. Door deze traditie krijgt de overledene een sluimerende (semi-)permanente aanwezigheid op de plaats waar deze is omgekomen. De titel geeft dit herkenbare symbool van plotseling overlijden in de openbare ruimte een spirituele associatie. 

De Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst is een kunstprijs die wordt uitgereikt aan schilders tot 36 jaar. De prijs bestaat al sinds 1871 en is daarmee één van de oudste kunstprijzen van Nederland. De prijs is bedoeld om jonge, talentvolle schilders aan te moedigen in hun werk als kunstenaar. Dit jaar zijn de winnaars Kenneth Aidoo, Eva Spierenburg en Iriée Zamblé. 

 

Minne Kersten Totem I

Totem (I), Minne Kersten, 2021, gouache op karton, 18 x 27 cm