Geweest
18 februari 2022 – 19 juni 2022

Marlene Dumas

Van 8 februari t/m 19 juni 2022 is het schilderij 'The Girlfriend' van Marlene Dumas in bruikleen bij het museum Albertina in Wenen, Oostenrijk. Het maakt onderdeel uit van de tentoonstelling Edvard Munch. In Dialogue, waar verschillende bekende hedendaagse kunstenaars de dialoog aangaan met de Noorse schilder Edvard Munch. 

Edvard Munch wordt beschouwd als één van de grondleggers van zowel het symbolisme als expressionisme. De tentoonstelling toont de invloed van Munch op de hedendaagse kunstgeschiedenis. De kunstwerken die, naast die van Munch zelf, te zien zijn in de tentoonstelling ontstonden na het zien van Munch's werk, verwijzen ernaar, of zijn door deze beïnvloed. Naast Marlene Dumas zijn er kunstwerken van onder andere Georg Baselitz, Andy Warhol, Miriam Cahn, Peter Doig, Jasper Johns en Tracey Emin te zien. 

'The Girlfriend' maakte onderdeel van een selectie van Dumas' werken die in dialoog gaat met het werk van Munch. Dumas was met name aangetrokken tot de expressiviteit van Munch's portretten. Deze expressiviteit is in het schilderij 'The Girlfriend', dat sinds 1987 deel uitmaakt van de ABN AMRO Kunstcollectie, duidelijk terug te zien. Daarnaast trekt de tentoonstelling een thematisch parallel tussen het werk van Marlene Dumas en dat van Munch, waarbij menselijke thema's als liefde, dood, identiteit, angst en macht centraal staan.