Geweest
16 oktober 2021 – 31 januari 2022

Warhol, Willink-Quïel, Gerritsen, Claus

Andy Warhol, Queen Beatrix of The Netherlands, Stedelijk Museum Vianen, 2021. Foto: Stedelijk Museum Vianen

Stedelijk Museum Vianen (SMV) viert haar 50-jarig jubileum. Het SMV zal dit vieren door groots uit te pakken met een tentoonstelling over 'Beatrix in beeld - staatsieportretten en vrij werk'. Oud-koningin Beatrix regeerde 33 jaar, van 1980 tot en met 2013, over ons land. Haar silhouet is in het geheugen van de Nederlanders gegrift. In de tentoonstelling met de werktitel ‘Het merk’ Beatrix’ toont het Stedelijk Museum Vianen de bewuste beeldvorming van de oud-koningin in drie categorieën: staatsieportretten, munten en bankbiljetten en postzegels.

Tijdens deze tentoonstelling zijn er meerdere werken uit de ABN AMRO Collectie te zien. Onder andere Queen Beatrix of the Netherlands van Andy Warhol zie je schitteren naast andere portretten van de oud-hare majesteit. Andy Warhol heeft een serie Reigning Queens gemaakt om bekende koninginnen over de wereld te eren. Reigning Queens is een serie zeefdrukportretten uit 1985. Deze zeefdrukken werden gepresenteerd als een portfolio van zestien; van vier prenten van elk van de vier individuele vorsten. Daarnaast is ook het bronzen beeld met de titel H.M. de Koningin Beatrix van Sylvia Willink-Quiël te bezichtigen. 

 Sylvia Willink-Quïel, H.M. de Koningin Beatrix, Stedelijk Museum Vianen (2021). Foto: SMV

 

Ook de litho van Ad Gerritsen is te zien in het Stedelijk Museum Vianen. In 1994 werden vijf grafische kunstenaars uitgenodigd voor een twee uur durence poseersessie met koningin Beatrix op Paleis Noordeinde. Ad Gerritsen was één van hen. Last, but certainly not least, is het bronzen reliëf van Eric Claus. Eric Claus is een vertegenwoordiger van de hedendaagse klassieke beeldhouwkunst. Zijn contacten met het Oranjehuis waren nauw, daaruit is dit reliëf gekomen.

eric claus beatrix

Eric Claus, Beatrix in reliëf, 1986.    

 

ad gerritsen bea

                             Ad Gerritsen, Beatrix 1, Arnhem 1996.