Actueel
14 april 2021

Winnaar bekend 10e ABN AMRO Kunstprijs!

Annabelle Birnie, Natasja Kensmil, Danila Cahen, Neo Matloga & Thembi Isaacs, Hermitage Amsterdam, 2021. Foto: Michiel Meester

Op 14 april 2021 is bekendgemaakt dat de tiende editie van de ABN AMRO Kunstprijs is toegekend aan beeldend kunstenaar Neo Matloga (Mamaila, Zuid-Afrika 1993), wonende en werkzaam in Mamaila en Amsterdam. 

De jury is vereerd de prijs uit te reiken aan Matloga. Daarmee is de keuze gevallen op een kunstenaar die in een eigen, aansprekend handschrift huiselijke taferelen uit zijn geboorteland subtiel verbindt met de moeizame sociaal-politieke achtergrond waartegen ze zich afspelen. Matloga creëert met inkt, houtskool en foto’s ‘collage-schilderijen’ die een inkijkje geven in de alledaagse, huiselijke gezelligheid uit zijn jeugd. Vrolijke verhalen vol liefde en geborgenheid, enkel bevolkt door mensen van kleur. Zo creëerde hij, in navolging van kunstenaars als Kerry James Marshall, niet alleen een wereld waarin hij zich thuis voelde, maar ook een die hij miste in de kunst.

De jury is onder de indruk van de wijze waarop Matloga, zonder een eenduidige boodschap en met een sterke nadruk op intermenselijke relaties, ook diepere maatschappelijke en politieke lagen weet aan te boren. Zo is zijn werk een uitnodiging om naar een zwarte gemeenschap te kijken, maar wordt onze blik tegelijk weerkaatst door ogen waaraan niets lijkt te ontgaan. Wie kijkt hier naar wie? Tegelijkertijd vertonen de figuren, als een soort ‘verknipte geesten’, een duistere, verstoorde kant, die je doet denken aan wat je niet ziet: de problemen waaronder Zuid-Afrika nog steeds gebukt gaat. Daarmee zijn onder de vrolijke scènes ook vragen te lezen over apartheid, racisme en het zwarte lichaam. Doordat Matloga’s werk deze associaties aanwakkert, blijft het volgens de jury levendig en urgent. Klik hier voor het volledige juryrapport in NL en ENG.

Bekijk hier de video over tien jaar ABN AMRO Kunstprijs, inclusief de bekendmakingsceremonie van Neo Matloga. Met bijdragen van onder meer Annabelle Birnie (directeur Hermitage Amsterdam), Danila Cahen (curator ABN AMRO Kunstcollectie en jurylid), Natasja Kensmill (beeldend kunstenaar en jurylid) en natuurlijk de winnaar van de tiende ABN AMRO Kunstprijs, Neo Matloga.

Over de ABN AMRO Kunstprijs
De ABN AMRO Kunstprijs is een jaarlijkse stimuleringsprijs voor kunsttalent in Nederland. Kwaliteit en eigenheid zijn leidende criteria. Als onderdeel van de prijs openen in het voorjaar van 2022 in de Hermitage Amsterdam en in de ABN AMRO Kunstruimte (de projectruimte van de ABN AMRO Kunstcollectie op de Zuidas) twee tentoonstellingen met Matloga's werk. Tevens wordt er als onderdeel van de prijs werk van Matloga aangekocht voor de ABN AMRO Kunstcollectie. 

Meer weten over de ABN AMRO Kunstprijs?