Actueel
16 maart 2023

Winnaar ABN AMRO Kunstprijs 2023 bekend

Fotograaf: Floris Leeuwenberg

De elfde editie van de ABN AMRO Kunstprijs is gewonnen door Mounira Al Solh. Volgens de jury een kunstenaar met een scherp oog voor actualiteit, die verhalen en beelden uit verschillende culturen op een poëtische manier met elkaar verbindt. In november openen twee Kunstprijstentoonstellingen: in de Hermitage Amsterdam en in de ABN AMRO Kunstruimte.

Het werk van Mounira Al Solh (Beiroet, Libanon, 1978) is zowel persoonlijk als politiek, en zowel verleidelijk als activistisch. In uiteenlopende disciplines – textiel, video, schilderkunst, drukwerk, performance, muziek – vertelt ze verhalen. Haar persoonlijke verhalen, maar ook die van anderen. Van familieleden en kennissen uit haar omgeving of van politieke vluchtelingen en immigranten. Al Solh geeft een stem aan hun onvertelde verhalen, die voortvloeien uit de orale geschiedenis in de Arabische cultuur, en geeft ze een plek in de geschiedenis. Met bijzondere aandacht voor vrouwen in de Arabische wereld, wier rebelse en krachtige houding vaak wordt vergeten.

Al Solh werd als schilder opgeleid in Beiroet; ze vervolgde haar studie in Amsterdam. Eerst aan de Rietveld Academie, later als artist in residence aan de Rijksakademie. Door Libanon te verlaten schiep ze afstand om te reflecteren op haar thuisland en op de Arabische wereld, terwijl ze in het Westen haar omgeving observeert met de onbevangen blik van de buitenstaander. Afwisselend verblijvend in Libanon en Nederland, verenigt ze culturen en ervaringen vanuit deze posities. Hierin betrekt ze haar omgeving door samen te werken met vrouwelijke textielbewerksters in Libanon en vluchtelingen in Nederland. 

Al Solh exposeert regelmatig in binnen- en buitenland. Maar de ABN AMRO Kunstprijs-jury is van mening dat haar werk in Nederland meer aandacht verdient en vindt dit dan ook een uitgelezen moment om haar daarbij te ondersteunen.

 

Installatiefoto Mounira Al Solh

Mounira Al Solh, The Last Three on Earth, 2021, courtesy Zeno X Gallery, Antwerpen. Fotograaf: Peter Cox