Actueel
6 oktober 2021

Wall of History open!

De ABN AMRO Wall of History, Gustav Mahlerlaan 10, 2021. Foto: Gert-Jan van Rooij

Op donderdag 6 oktober is naast de ABN AMRO Kunstruimte, ook de nieuwe Wall of History geopend, waarin een blik wordt gegund op de ABN AMRO Historische Collectie. Deze collectie, die eeuwen teruggaat, geeft niet alleen inzicht in de geschiedenis van de bank, maar is ook een afspiegeling van de Nederlandse economie en daarmee van de Nederlandse samenleving. In wisselende videopresentaties komen actuele, sociaal-maatschappelijke onderwerpen aan bod, belicht vanuit de historische collectie.

Banking for better, for generations to come: de strategie van de ABN AMRO richt haar blik op de toekomst, voor de generaties die na ons komen. Toch is de toekomst onlosmakelijk verbonden met het verleden. De historische collectie van de bank is een zeer diverse verzameling van de mooiste, opvallendste en interessantste objecten en gaat meer dan 300 jaar terug in de tijd. Samen vormen de historische stukken vormen een uniek erfgoed dat het verhaal van de bank op sprekende wijze visualiseert.

Niet alleen geeft de collectie inzicht in de geschiedenis van de bank, het is tegelijk een afspiegeling van de Nederlandse economie en daarmee van de Nederlandse samenleving door de eeuwen heen. De ABN AMRO Wall of History belicht de sociale impact die de bank op de maatschappij had en heeft. Diversiteit, klantbeleving en de maatschappelijke rol van de bank zijn slechts enkele voorbeelden van de actuele, sociaal-maatschappelijke onderwerpen die hierin aan bod komen en een historisch kader krijgen. De videopresentatie trekt als transhistorische gids een rode draad door de rijke verzameling objecten, foto- en videomateriaal. Het toont hoe diverse thema’s die decennia terug al belangrijk waren voor de bank, vandaag de dag nog steeds actueel te zijn. Van pakkende verhalen van honderden jaren geleden, tot verrassende anekdotes uit onze moderne geschiedenis: samen vormen zij een fascinerend overzicht van de geschiedenis van ABN AMRO en onze samenleving en een link naar het heden.

De Wall of History is vormgegeven door Tom Postma Design, de videopresentatie is vervaardigd door Studio Louter en Shosho.