Actueel
9 november 2021

'Tien maanden kunst in huis' wat doet dat met je?

Begin dit jaar werd al weer de tiende ABN AMRO Kunstprijs toegekend aan de Afrikaanse in Nederland wonende kunstenaar Neo Matloga. Als onderdeel van de prijs opent op 2 december zijn tentoonstelling along came your eyes in de Hermitage in Amsterdam en wordt zijn werk getoond in de nieuwe ABN AMRO Kunstruimte in de hal van ons hoofdkantoor.

Vanwege het tienjarig bestaan van de prijs, kregen tien collega’s de kans om gedurende tien maanden een kunstwerk te lenen uit onze eigen ABN AMRO Kunstcollectie. Allen kregen ze een mooi werk aan de muur om van te genieten. Werken van bekende kunstenaars zoals Karel Appel, Marlene Dumas of Armando. In dit bericht krijgen wij een kijkje thuis bij winnaars Sven, Nazila en Meke.

Sven, winnaar Das Rad van Armando  

Het werk van Armando is een enorme aanwezigheid en trekt zeker de aandacht. Voor veel gasten blijkt het een flinke 'eye catcher'. Het is een rad, maar tegelijkertijd heeft iedereen een andere kijk op het werk. Daarom is het werk van Armando exemplarisch, je kan verschillende gedachtegangen erop nahouden. Samen met zijn vrouw bouwt Sven gestaag aan hun eigen kunstcollectie. “Er gaat een wereld voor je open, kunst verzamelen verrijkt je leven enorm.”

Sven Schlijper Karssenberg Armando
Naast het werk dat Sven heeft gewonnen uit de ABN AMRO-collectie, is er ook een sculpturen versie van Das Rad van Armando uit de ABN AMRO-collectie tentoongesteld. Het sculpturen werk Das Rad is voor het Circl paviljoen te bezichtigen, ter viering van de zevende editie van ArtZuid. Armando's eigen gedachtegang bij het rad: “Alles wat beweegt, verandert.” 

20210526 091302

Nazila, winnaar Johan Cruyff van Marlene Dumas 
Het werk van Nazila, een ets van de beroemde voetballer Johan Cruyff, heeft een vrij prominente plek gekregen boven haar eettafel, dus het wordt dagelijks zowel door haarzelf bekeken als vrienden en familie die langskomen. Sommige kennen het werk, dat zorgt voor interessante gesprekken over de kunst van Marlene Dumas, die het gemaakt heeft. 

Kunst is een groot en belangrijk thema in Nazila’s leven. Ze geniet ervan om ernaar te kijken, erover te denken en te lezen. Het zorgt voor verdieping, verroering, en verrijking in haar leven. Vrouwelijke kunstenaars en vrouwelijke kunst zijn voor haar erg belangrijk. “Hun werk verdient gezien te worden en wij verdienen het door hun werk geraakt, geïnspireerd en bewogen te worden.”

Nazila
In hetzelfde thema heeft Art & Heritage de groepstentoonstelling Eleven Women, and More… geopend, hierin staat het beeld van de vrouw centraal. Deze is samengesteld met en door een groep bijzondere vrouwen bij ABN AMRO. Ben je benieuwd? Bezoek de nieuwe en net geopende ABN AMRO Kunstruimte in de entreehal van het hoofdkantoor of bekijk hier de digitale exposities

Meke, winnaar Kleurentien van Fons Haagmans 
Kunst betekent veel voor Meke in het dagelijks leven. Niet alleen omdat zij zelf de opleiding grafische kunsten en daarna de studie Kunstgeschiedenis, maar vooral omdat het haar heeft geholpen bij een zwaar revalidatieproces na een hersenbloeding. “Door het kleuren en schilderen trainde ik mijn motoriek en stimuleerde ik mijn hersenen nieuwe verbindingen te maken. De kunstwerken waren kleurrijk en inspiratie kwam uit diverse kunstcollecties, waaronder ABN AMRO.”

Meke wil kleur brengen in het leven van anderen en om die reden heeft zij het kunstwerk Kleurentien van Fons Haagmans gewonnen. Aangezien Meke werkzaam is op het kantoor in Breda, heeft zij ervoor gekozen om het in de gangen van haar werkplek te hangen. Zo kan ze het kunstwerk elke dag aan de muur zien om haar eigen dag in te kleuren.

image0

Collega Maarten
Onze collega Maarten Spaans is verantwoordelijk geweest voor het logistieke plaatje van deze actie. Hij is het hele land doorgereisd om alle kunstwerken persoonlijk in huis op te hangen en een mooi plekje te geven. “Het was een mooie actie met verschillende reacties, maar bovenal vond iedereen het erg leuk en was zeer enthousiast. Kunst? Dat is er voor iedereen en kan overal hangen. De één vindt het gewoon mooi, de ander heeft er een persoonlijk verhaal bij of spreken de werken van een bepaalde kunstenaar hem of haar aan. Nogmaals mooie actie,  van en voor onze afdeling…”

20160713 155505