Actueel
4 januari 2022

Nieuwe tentoonstelling: bankarchitectuur

Tentoonstelling bankarchitectuur, Gustav Mahlerlaan 10, 2021. Foto: Gert Jan van Rooij

Hoe ziet een bankgebouw eruit? Een simpele vraag misschien maar niet zo eenvoudig te beantwoorden. Wat maakt een bankgebouw tot bankgebouw, waar kun je dat aan zien? Waardoor wordt het uiterlijk van een bankgebouw bepaald? Is dat de periode wanneer het is gebouwd of de locatie? Is het de klantenkring of de specialiteit van een bank? Of een combinatie hiervan? Wat voor rol speelt het gebouw in het imago of de corporate identity van de bank?

Nu ABN AMRO heeft besloten om haar huidige hoofdkantoor op termijn te zullen verlaten en het bestaande kantoor in Amsterdam Zuidoost grondig te gaan verbouwen en uitbreiden, lijkt het een geschikt moment om terug te kijken op bankgebouwen uit haar rijke verleden. Dat is nu mogelijk door bezichtiging van een nieuwe tentoonstelling in het hoofdkantoor aan de Gustav Mahlerlaan over de bankarchitectuur bij ABN AMRO en haar voorgangers. De steeds wisselende functies en gedaantes van bankgebouwen worden gevisualiseerd door een brede greep uit de zeer diverse historische collectie van de bank. Van fotografie tot maquettes, van schilderijen en schetsen tot een glas-in-lood raam, van blauwdrukken tot gebouwfragmenten of ‑onderdelen, tot aan een brieflesje aan toe!

Door het scannen van de QR-codes wordt via de website van ABN AMRO Art & Heritage de achtergrond van de tentoongestelde objecten verklaard.

De tentoonstelling bevindt zich in het openbare gedeelte van het ABN AMRO-hoofdkantoor, op de 2e verdieping rechts vanaf de hoofdingang, te bereiken via de trap of lift.

027.ABN-AMRO_KUNST_COLL.2021-PH.GJ.vanROOIJ.jpg

Foto: Gert Jan van Rooij