Installatiefoto Positions, ABN AMRO Kunstruimte, 2024. Foto: Gert Jan van Rooij.
Op 11 september 2024 openen twee nieuwe collectiepresentaties in de ABN AMRO Kunstruimte: Digital Deluge en Positions. Hier reageren zowel bekende, gevestigde kunstenaars als jong en aankomend talent vanuit uiteenlopende, unieke perspectieven op actuele onderwerpen in onze maatschappij. Positions is te zien t/m 11 december 2024, Digital Deluge loopt t/m juni 2025.
Digital Deluge
Digitale kunst associeer je al snel met software, beeldschermen en internet. Maar Digital Deluge toont juist de verrassende diversiteit en ontwikkeling van deze kunststroming. Sommige kunstenaars vieren met hun werk de eindeloze mogelijkheden die de digitalisering heeft voortgebracht, andere onderzoeken juist de gevolgen daarvan op de samenleving. De titel van de tentoonstelling – naar een werk van Noor Nuyten – refereert aan de onophoudelijke stroom digitale informatie, die onze blik op de wereld voorgoed heeft veranderd.
De tentoonstelling neemt het werk van Peter Struycken als uitgangspunt. Als ‘vader van de digitale kunst’ in Nederland was hij een van de eerste kunstenaars die vanaf eind jaren zestig de computer gebruikten voor hun werk. In de jaren negentig, tijdens de opkomst van het internet, kwam die digitale kunst in een stroomversnelling. Jan Robert Leegte, Rafaël Rozendaal, Constant Dullaart en Harm van den Dorpel zijn pioniers op het gebied van de internetkunst en voor hen is het digitale niet alleen een medium, maar ook een onderwerp. Ook Sarah Księska en Jen Liu richten zich op de digitale wereld en waar deze toe leidt. Dat kunst uit dit digitale tijdperk niet per definitie virtueel is, blijkt onder meer uit het werk van Noor Nuyten en Saskia Noor van Imhoff.
Met werk van: Harm van den Dorpel, Constant Dullaart, David Jablonowski, Jan Robert Leegte, Saskia Noor van Imhoff, Jen Liu, Noor Nuyten, Rafaël Rozendaal en Peter Struycken.
Positions
Positions laat de uiteenlopende manieren zien waarop kunstenaars sociaal-maatschappelijke onderwerpen aan de orde stellen en zich verhouden tot de wereld waarin we leven. Sommigen werken met verf op doek, anderen ‘schilderen’ met stenen, textiel, chemische stoffen of tulpenblaadjes om de zeggingskracht van hun werk te ondersteunen.
Actuele thema’s als duurzaamheid en klimaat vormen ‒ direct of indirect ‒ een vertrekpunt voor de werken. Neem de verhouding tussen mens en natuur in het werk van Cristina Lucas, Emma Talbot en Adriano Amaral. Terwijl Lucas bijna analytisch en scheikundig te werk gaat, staat Talbot juist open voor het transcendente en irrationele. En met beelden op de grens van natuur en technologie roept Amaral vooral de vraag op wat er nog natuurlijk is in deze tijd.
Ook identiteit, gender en onze omgang met geschiedenis zijn thema’s die op deze tentoonstelling op poëtische, persoonlijke of bijna wetenschappelijke wijze worden benaderd. Zo proberen Lisa Oppenheim, Dina Danish, Meiro Koizumi en Jennifer Tee grip te krijgen op het heden door het verleden te onderzoeken. Ze stellen een pijnlijke geschiedenis aan de orde (Koizumi en Oppenheim), benadrukken de impact van het nieuws op ons leven (Danish), of koppelen historie aan persoonlijke en nationale identiteit (Tee). Neo Matloga toont wat hij in de kunst mist: een afspiegeling van de zwarte identiteit. Bovendien laat hij in zijn collageschilderijen zien dat alles fluïde kan zijn. Deze kunstwerken geven geen antwoorden, maar bieden ruimte voor meerduidige interpretaties. Ze maken ons bewust van de tijd waarin we leven. Dat ze daarbij niet aan relevantie verliezen blijkt uit de recent verworven tekening van Jacqueline de Jong, die na zestig jaar niets aan kracht heeft ingeboet.
Met werk van: Adriano Amaral, Dina Danish, Jacqueline de Jong, Meiro Koizumi, Cristina Lucas, Neo Matloga, Lisa Oppenheim, Han Schuil, Emma Talbot en Jennifer Tee.
ABN AMRO Kunstruimte
Sinds oktober 2021 delen we onze collectie met een breed publiek in de ABN AMRO Kunstruimte. Zo bieden we een platform aan nieuwe ontwikkelingen in de kunst en geven een podium aan kunstenaars. Voor meer informatie over de ABN AMRO Kunstruimte en de tentoonstellingen Digital Deluge en Positions klik hier.