Actueel
1 juli 2021

Opening ARTZUID

Armando, Das Rad, 1922

Van 1 juli tot en met 17 oktober 2021 vindt de 7e editie van ARTZUID plaats. De tweejaarlijkse beeldenroute presenteert een tentoonstelling in openbare ruimte met 50 kunstwerken in Amsterdam Zuid.

Deze zomer staat de 7de editie van ARTZUID in het teken van 'engagement'. ARTZUID 2021 draagt de titel Imagine en toont werk van geëngageerde kunstenaars. De beeldenroute loopt langs de Minervalaan, de Apollolaan, de Zuidas, het Stadionplein en het Museumplein.

Het prachtige en monumentale werk Das Rad (het wiel) uit de ABN AMRO-collectie is te zien op het Gustav Mahlerplein. Das Rad is een van de beelden waarmee Armando refereert aan de Tweede Wereldoorlog. Het werk van Armando, zowel zijn beeldend werk als zijn verhalen en gedichten, is altijd verbonden met zijn jeugd vlakbij Kamp Amersfoort waar hij opgroeide.

Armando introduceerde de inmiddels beroemd geworden term ‘schuldig landschap’ waarmee hij doelde op een plek waar veel leed heeft plaatsgevonden. Een plek waar bomen als het ware getuige waren van gruwelen terwijl ze vrolijk doorgroeien. Zo kun je dus ook kijken naar dit sculptuur van het wiel. “Het is het wiel van het slagveld, maar ook het wiel als rad der geschiedenis”, zei hij er zelf over.

 

20210526 091252

 

Daarnaast zijn er ook rondleidingen te boeken, wilt u meer weten over ARTZUID? Klik dan hier.