Foto: Hannie Verhoeven
Op 4 mei herdenkt Nederland zijn oorlogsslachtoffers en op 5 mei vieren we dat we in vrijheid leven. Ook ABN AMRO heeft een traditie van herdenken op 4 mei. Op deze dag legt volgens jaarlijkse traditie de voorzitter van Raad van Bestuur, dit jaar Robert Swaak met collega Ghenowa Azzam, een krans bij de oorlogsmonumenten van de bank. Een krans als eerbetoon aan de collega’s die omkwamen in de Tweede Wereldoorlog. In korte speeches werd er stilgestaan bij de waarde van vrijheid.
Via LinkedIn kan je het bericht lezen van Robert Swaak, zie hier zijn verslag van deze dag.
De eerste nationale dodenherdenking vond plaats op 9 mei 1945 op de Dam in Amsterdam. De eerste dodenherdenking bij een voorganger van ABN AMRO was op 3 mei 1947: bij de Twentsche Bank aan de Spuistraat in Amsterdam werd een bronzen herinneringsplaquette onthuld. De Amsterdamsche Bank en Nederlandsche Handel-Maatschappij volgden drie jaar later, met een houten plaquette respectievelijk een standbeeld ter ere van gesneuvelde bankmedewerkers. De oorlogsmonumenten geven een abstract beeld van de overleden collega’s of tonen een lijst met namen. Jaarlijks werd bij deze kunstwerken op 4 mei een krans gelegd.
Toen ABN AMRO in 1999 naar het huidige hoofdkantoor aan de Zuidas verhuisde, werden de oude hoofdkantoren in het centrum afgestoten. De oorlogsmonumenten uit deze gebouwen kregen een plek op de Gustav Mahlerlaan. Ook de traditie van de kranslegging is op deze locatie voortgezet, tot op de dag van vandaag.
In een toespraak bij de onthulling van een van de herdenkingsmonumenten werd onder meer het volgende gezegd: “De namen op dit bord zullen in de eerste plaats spreken tot hen, die de dragers van deze namen hebben gekend... Maar ook aan hen, die onze gevallen makkers niet hebben gekend, moge dit bord iets te zeggen hebben, nu en in de toekomst.”