Actueel
15 december 2022

'Deciphering the Artist's Mind' geopend in ABN AMRO Kunstruimte

Opening Deciphering the Artist's Mind, december 2022. Foto: Hannie Verhoeven

Donderdag 15 december was de feestelijke opening van de tentoonstelling Deciphering the Artist’s Mind in de ABN AMRO Kunstruimte. Gastspreker David van Traa (directeur van de Zuidas) opende de tentoonstelling. Hij benadrukte het sociaalmaatschappelijke belang van de Kunstruimte, met haar bijzondere positie als tentoonstellingsruimte in het Amsterdamse zakendistrict. Tussen de torenhoge kantoorgebouwen biedt de Kunstruimte inspiratie en reflectie. Ben jij al bij ons langs geweest?

Deciphering the Artist’s Mind geeft een kijkje in de geest van de kunstenaar. De tentoonstelling toont de verschillende manieren waarop kunstenaars reflecteren op urgente en actuele thema’s als klimaatverandering, culturele identiteit en gelijkheid. Niet alleen thematiek, ook het materiaal krijgt speciale aandacht. Een gigantisch reliëf gemaakt van hoodies, sculpturen gemaakt van geldsnippers of uit sieraden opgebouwde monumenten gepresenteerd op een snijplankje: je vindt het hier allemaal. Op de pagina van de ABN AMRO Kunstruimte lees je meer over de tentoonstelling.

Met de tentoonstelling opent ook een nieuw deel van de Kunstruimte. Hier wordt één jong bijzonder talent uitgelicht. Dit nieuwe gedeelte laat het videowerk Constant Companion van Minne Kersten zien. Beladen onderwerpen als rouw en trauma geeft zij een mysterieuze en tegelijkertijd humoristische draai. Een unieke kijk op herkenbare thematiek. Zo gaan recente aanwinsten en oudere kernstukken van Nederlands bekendste kunstenaars in de Kunstruimte een verrassende dialoog met elkaar aan.

Naast de nieuwe tentoonstelling blijven de internationale topstukken uit collectie gewoon in de hal te zien. Wereldberoemde namen als Willem de Kooning, Donald Judd, Roy Lichtenstein en Anish Kapoor: je vindt ze in de ABN AMRO Kunstruimte. Een museale omgeving, zonder de lange rijen of dure toegangstickets. Gewoon gratis toegankelijk in de entreehal van het hoofdkantoor.

Deciphering the Artist’s Mind is t/m 2 juni 2023 te zien.