Actueel
1 april 2021

EABH Bulletin - Historische fotografiecollectie ABN AMRO

Dealing room ABN AMRO-hoofdkantoor, Foppingadreef Amsterdam, 1998. Foto: Bert Verhoeff

In het laatste nummer van het EABH Bulletin staat een artikel over de historische fotografiecollectie van ABN AMRO (p. 6-17). Dit is het tijdschrift van Europese banken met een historische collectie. Het artikel is geschreven door Jaap-Jan Mobron. Mobron is historicus en kunsthistoricus en sinds 1993 verbonden aan de afdeling Art & Heritage binnen ABN AMRO. Mobron is verantwoordelijk voor de academische publicaties van de afdeling, maar ook het organiseren van tentoonstellingen en rondleidingen over aspecten van de bankgeschiedenis.

De historische fotocollectie van ABN AMRO verschilt qua herkomst en functie waarschijnlijk weinig van die van andere banken of grotere bedrijven. De oudste foto's dateren uit de jaren 1860, de meest recente zijn digitale afbeeldingen. De nadruk ligt op architectuur- en portretfotografie en het vastleggen van werksituaties, zowel in bevolkte als onbevolkte kantoren, bij de receptie en kassamedewerkers of in de backoffice, of bij evenementen voor personeel of klanten. Het levert illustratief materiaal voor personeelsbladen of intranet- en internetsites.

Wat deze collectie onderscheidt, is het formaat, de omvang en de diversiteit. De collectie omvat naar schatting 100.000 items. Het totale aantal blijft onzeker door achterstanden in de registratie, maar ook omdat de collectie nog steeds groeit. De omvang van de collectie is erg breed. De topografische collectie is opmerkelijk uitgebreid. Bovendien zijn duizenden afbeeldingen bewaard gebleven van vestigingen of locaties over de hele wereld: Hongkong, Singapore, Londen, Istanbul, Buenos Aires, Shanghai, Chicago, Johannesburg, Jeddah, São Paulo, Penang, Mombasa, Antwerpen - enzovoorts. Vooral voormalig Nederlands-Indië (Indonesië) is goed vertegenwoordigd. Een andere omvangrijke deelcollectie bestaat uit duizenden foto's van medewerkers uit de late 19e eeuw tot begin 21e eeuw: van de Raad van Bestuur en directeuren tot baliemedewerkers en portiers, hetzij in groepsverband of voor individuele portretten, hetzij ter identificatie, hetzij voor andere doeleinden.

 De fotocollectie geeft een uniek beeld van bredere sociaaleconomische, technologische of cultuurhistorische ontwikkelingen binnen het bankwezen en daarbuiten; banken werkten en werken immers altijd in sociale context. Ben je nieuwsgierig en wil je graag het volledige artikel lezen? Klik dan hier!

NHM 2

Achtergalerij van het subagentschap Padang van de Nederlandse Handel-Maatschappij, Nederlands-Indië, ca. 1910. © ABN AMRO