Kunstprijs
3e ABN AMRO Kunstprijswinnaar

Ryan Gander (2006)

Ryan Gander, Rietveld Reconstruction: Rose, Aged 8, 2006

In 2006 werd de derde ABN AMRO Kunstprijs toegekend aan Ryan Gander. Zijn tentoonstelling was dat jaar te zien in het hoofdkantoor aan de Gustav Mahlerlaan. Met Gander als winnaar koos de jury voor een kunstenaar die een spannend en monumentaal oeuvre heeft opgebouwd.

Ryan Gander wordt omschreven als een conceptuele kunstenaar. Hij refereert in zijn werk aan kunstgeschiedenis, cinematografie en literaire verhaalstructuren. In zijn installaties en projecten speelt communicatie een belangrijke rol. Gander prikkelt de toeschouwer om op een associatieve manier te denken, om als het ware te zigzaggen tussen werkelijkheid en verbeelding. Dat geldt ook voor de vier vloerkleden die hij maakte als winnaar van de ABN AMRO Kunstprijs 2006. Op verzoek van Gander vroegen bankmedewerkers aan mensen in hun omgeving om een tekening te maken van de voorstelling die ze zich maken van de werkplek van de bankmedewerkers. Die tekeningen heeft Gander verwerkt in een compositie, die hij liet uitvoeren in vloerkleden. Zo zijn de vloerkleden een ontmoeting tussen feit en fictie.

Over Ryan Gander (Chester, UK, 1976)
Ryan Gander
behaalde zijn bachelor Interactive Art aan Manchester Metropolitan University (1996-1999). Daarna studeerde hij aan de Jan van Eyck Academie te Maastricht (1999-2000). Hij vervolgde zijn studie aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam (2001-2002). Ryan Gander won talrijke prestigieuze prijzen, waaronder de Zurich Art Prize (2009), de ABN AMRO Kunstprijs (2006), de Baloise Art Prize (2006) en de Nederlandse Prix de Rome (2003). Zijn projecten en tentoonstellingen waren te zien in toonaangevende musea en galeries, onder andere de Lisson Gallery in New York (2020), Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam (2011) en het Guggenheim Museum in New York (2010). In 2018 nam hij deel aan de 21e Biënnale van Sydney.

Uit het Juryrapport
De jury van de ABN AMRO Kunstprijs 2006 bestond uit Tom de Swaan, Steven Aalders, Marja Bloem, Hedwig Fijen en Pietje Tegenbosch. Met de keuze voor Ryan Gander als winnaar van de ABN AMRO Kunstprijs 2006 maakte ABN AMRO een uniek statement. De bank koos voor een kunstenaar die een spannend en monumentaal oeuvre had opgebouwd, en voor werk dat een uitgesproken gelaagdheid bezit en niet in één oogopslag zijn betekenis prijsgeeft. Download het volledige juryrapport in het Nederlands (NL) en in het Engels (ENG).

Meer weten over de ABN AMRO Kunstprijs?