Kunstprijs
10e ABN AMRO Kunstprijswinnaar

Neo Matloga (2021)

Installatiefoto along came your eyes, Hermitage Amsterdam, 2022

Van 18 mei 2022 t/m 8 januari 2023 presenteert Neo Matloga, de winnaar van de 10e ABN AMRO Kunstprijs, zijn tentoonstelling along came your eyes in de Hermitage Amsterdam.

Neo Matloga (Mamaila, Zuid-Afrika, 1993) maakt met foto’s, verf, inkt en houtskool monochrome ‘collageschilderijen’, waarmee hij een inkijkje geeft in het alledaagse leven in Zuid-Afrika. Vaak zijn het vrolijke taferelen vol liefde en geborgenheid die zich afspelen in een huiselijke omgeving en worden bevolkt door mensen van kleur. Zo creëert hij niet alleen een wereld waarin hij zich thuis voelt, maar ook één die hij mist in de kunst.

Voor de tentoonstelling along came your eyes maakte Matloga zeven nieuwe werken, waarin hij zijn figuren mee naar buiten neemt. Ze liggen op het strand, vermaken zich in een zwembad of kaarten in een café. En terwijl de ogen van de figuren zich direct op de bezoeker richten, staan hun hoofden consequent en profil. Zo leidt Matloga de blik van zijn figuren tot ver buiten het doek, maar laat hij hen gelijktijdig een dialoog voeren met de kijker. Met de poëtische titel along came your eyes spreekt de kunstenaar beiden aan.

Matloga weet, zonder een eenduidige boodschap en met een sterke nadruk op intermenselijke relaties, diepere maatschappelijke en politieke lagen aan te boren. Enerzijds benadrukt het werk de Black Joy die zelden wordt getoond, anderzijds roepen de vrolijke scènes vragen op over apartheid en racisme. Die dubbelzinnigheid is de kracht van het werk, en maakt het, volgens de jury, levendig en urgent.

Gelijktijdig met de tentoonstelling in de Hermitage Amsterdam, toont Matloga zijn werk in de tentoonstelling We just want to be closer in de ABN AMRO Kunstruimte. Deze duotentoonstelling laat werk zien van twee Zuid-Afrikaanse kunstenaars uit verschillende generaties: Singarum J. Moodley (1922-1987) en Neo I. Matloga (1993). De werken tonen een fascinerend gelaagd verhaal over vrijheid en zelfbeschikking tijdens en na de Apartheid.
We just want to be closer is te bezichtigen van 11 mei t/m 11 november 2022 in het hoofdkantoor van ABN AMRO (Gustav Mahlerlaan 10, Amsterdam). 

Bekijk hier de video over tien jaar ABN AMRO Kunstprijs, inclusief de bekendmakingsceremonie van Neo Matloga. Met bijdragen van onder meer Annabelle Birnie (directeur Hermitage Amsterdam), Danila Cahen (curator ABN AMRO Kunstcollectie en jurylid), Natasja Kensmill (beeldend kunstenaar en jurylid) en natuurlijk de winnaar van de tiende ABN AMRO Kunstprijs, Neo Matloga.

 

Over Neo Matloga
Neo Matloga (Mamaila, Zuid-Afrika 1993) woont en werkt in Mamaila en Amsterdam. Hij studeerde beeldende kunst aan de universiteit van Johannesburg en was van 2016 tot 2018 resident artist bij De Ateliers in Amsterdam. In 2018 won Matloga de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst, in 2019 werd hij genomineerd voor de Volkskrant Beeldende Kunstprijs. Matloga had solotentoonstellingen in het Fries Museum Leeuwarden (2019) en bij Stevenson in Johannesburg  (2020).

Jury Kunstprijs
De jury van de tiende ABN AMRO Kunstprijs bestond dit jaar uit Danila Cahen (curator ABN AMRO-kunstcollectie), Stijn Huijts (artistiek directeur Bonnefanten, Maastricht), Xander Karskens (directeur De Ateliers), Natasja Kensmil (beeldend kunstenaar) en Marianne Verhaar-Strijbos (directeur Private Wealth Management ABN AMROMeesPierson). 
Klik hier voor het volledige juryrapport in NL en ENG.

Meer weten over de ABN AMRO Kunstprijs?

 

In de video hieronder vertelt Matloga meer over zijn kunstenaarspraktijk (Engels gesproken met Nederlandse ondertiteling):

 

Matloga elaborates on his artist practice in the video below (English spoken with English subtitels):