Kunstprijs
11e ABN AMRO Kunstprijswinnaar

Mounira Al Solh (2023)

Bekendmaking ABN AMRO Kunstprijs, maart 2023. V.l.n.r.: Annabelle Birnie (directeur Hermitage Amsterdam), Mounira Al Solh (beeldend kunstenaar en winnaar ABN AMRO Kunstprijs), Danila Cahen (curator ABN AMRO Kunstcollectie). Fotograaf: Janiek Dam

De elfde editie van de ABN AMRO Kunstprijs is toegekend aan Mounira Al Solh (Beiroet, Libanon, 1978). Eind 2023 openen, als onderdeel van de prijs, een tentoonstelling met haar werk in de Hermitage Amsterdam en in de ABN AMRO Kunstruimte.

De jury beschouwt Mounira Al Solh als een talentvolle kunstenaar met een veelzijdig oeuvre. Haar werk is zowel persoonlijk als politiek en zowel verleidelijk als activistisch. Ze weet – vanuit haar persoonlijke geschiedenis als vrouw en migrant uit Libanon en met een scherp oog voor de actualiteit – verhalen en beelden uit verschillende culturen en verschillende tijden op een unieke poëtische manier met elkaar te verbinden. Bovendien vertolkt ze met haar aandacht voor de vrouw in de Arabische wereld een unieke stem in deze tijd. Door samen te werken met vrouwen, immigranten en vluchtelingen geeft ze hun onvertelde verhalen, voortvloeiend uit de orale geschiedenis in de Arabische cultuur, een stem, en een plek in de geschiedenis.

De jury bewondert de eigenzinnige, prikkelende en integere manier waarop Al Solh de verhalen in uiteenlopende media visualiseert. Ze werkt met textiel, video, taal en muziek, maakt tijdschriften en installaties, ze schildert en geeft performances. De jury noemt haar breed georiënteerd en is onder de indruk van de wijze waarop ze die verschillende disciplines schijnbaar moeiteloos samenbrengt.

De afgelopen jaren richtte Al Solh zich ook weer intensiever op de schilderkunst, met verrassende uitgesproken schilderijen, waarin ze haar passie voor muziek verweeft met een lichtvoetige en tegelijk energieke stijl. De jury is nieuwsgierig naar de ontwikkeling van haar oeuvre, waar ze onlangs met deze aanstekelijke en zinderende schilderijen een nieuwe dimensie aan heeft toegevoegd.

Al Solh exposeert regelmatig in binnen- en buitenland. Maar de ABN AMRO Kunstprijs-jury is van mening dat haar werk in Nederland meer aandacht verdient en vindt dit dan ook een uitgelezen moment om haar daarbij te ondersteunen.

Over Mounira Al Solh
Mounira Al Solh woont en werkt in Zutphen en Beiroet. Ze studeerde in Beiroet en Amsterdam en was van 2012 tot 2014 resident artist aan De Rijksakademie in Amsterdam. Al Solh had solotentoonstellingen bij onder meer Zeno X Gallery, Antwerpen (2023), BALTIC Centre for Contemporary Art, Gateshead (2022), Mori Art Museum, Tokyo (2020), Sfeir-Semler Gallery, Beirut, Lebanon (2019), The Art Institute of Chicago, (2018). Haar werk maakte onderdeel uit van Busan Biënnale Korea (2022), Documenta 14 (2017) en van de Biënnale van Venetië (2015) en werd getoond op verschillende groepstentoonstellingen in onder meer Van Abbemuseum, Eindhoven (2022, 2019), WIELS, Brussel (2020), Palais de Tokyo, Parijs (2020).

Jury Kunstprijs
De jury van de elfde ABN AMRO Kunstprijs bestaat uit: Christa Beaufort (Global Manager Sustainability, ABN AMRO), Danila Cahen (curator ABN AMRO Kunstcollectie), Natasja Kensmil (beeldend kunstenaar), Maxine Kopsa (directeur De Ateliers, Amsterdam) en Martijn van Nieuwenhuyzen (directeur De Pont Museum, Tilburg).

 Bekendmaking MAS maart 2023

V.l.n.r.: Annabelle Birnie (directeur Hermitage Amsterdam), Mounira Al Solh (beeldend kunstenaar en winnaar ABN AMRO Kunstprijs) en Danila Cahen (curator ABN AMRO Kunstcollectie). Fotograaf: Janiek Dam.

Installatiefoto Mounira Al Solh

Mounira Al Solh, The Last Three on Earth, 2021, 207,6x198,3cm, olie op doek, courtesy Zeno X Gallery, Antwerpen. Fotograaf: Peter Cox.