Kunstprijs
4e ABN AMRO Kunstprijswinnaar

Melissa Gordon (2007)

Melissa Gordon, Material Evidence, Spike Island, Bristol, 2013. Foto: Stuart Whipps

In 2007 werd de vierde ABN AMRO Kunstprijs toegekend aan Melissa Gordon. Haar tentoonstelling was dat jaar te zien in het hoofdkantoor aan de Gustav Mahlerlaan. De jury prees Gordon om haar uitzonderlijke beeldende en conceptuele kwaliteiten.

Onderzoek speelt een belangrijke rol in het werk van Melissa Gordon (Boston, VS, 1981). Ze verzamelt informatie en beelden, niet alleen vanuit een fascinatie voor de geschiedenis van de kunst, maar ook vanuit een grote interesse in en betrokkenheid bij politiek-maatschappelijke onderwerpen. Gevonden voorwerpen, teksten, foto’s, boeken en kranten fungeren als opmaat voor complexe beeldende constructies die worden opgebouwd volgens hun eigen intrinsieke logica. Het geschilderde oppervlak van een werk, de huid en de structuur van de verf en de verhouding van het geschilderde object tot de oorspronkelijke bron zijn medebepalend voor de uiteindelijke betekenis van het werk. Gordon probeert expliciet vanuit het terrein van de beeldende kunst nieuwe betekenissen te creëren voor de bronnen waar ze mee werkt. De beschouwer speelt daarbij een actieve rol en kan, door zich te begeven in het werk van Gordon, in haar verbeeldingswereld, zijn eigen verhaallijn samenstellen. Zo ook destijds in haar presentatie op het ABN AMRO-hoofdkantoor.

Melissa Gordon Under the Blanket of Liberalism 2007 acrylic on canvas 2

Melissa Gordon, Under the Blanket of Liberalism, 2007.

Over Melissa Gordon (Boston, USA, 1981)
Melissa Gordon 
behaalde haar bachelor in Painting & Printmaking aan de Rhode Island School of Design (Providence) (1999-2003). Hierna volgde ze de postdoctorale opleiding aan De Ateliers in Amsterdam (2003-2005). Ze was artist in residence aan WIELS in Brussel (2008) en won talrijke prestigieuze prijzen, waaronder de ABN AMRO Kunstprijs (2007), de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst (2006) en de Florence Leif Award (2003). Ze exposeerde in WIELS in Brussel (2017), Marres in Maastricht (2011), het Stedelijk Museum in Amsterdam (2011) en Kunstmuseum Bonn (2010). Haar eerste solotentoonstelling in New York was in 2009 in de Marianne Boesky Gallery, gevolgd door een solotentoonstelling in Boesky East (New York) in 2014. Haar laatste solotentoonstelling was te zien in de Deweer Gallery in Otegem, België (2019).

Uit het Juryrapport
De jury van de ABN AMRO Kunstprijs 2007 bestond uit Tom de Swaan, Steven Aalders, Marja Bloem, Hedwig Fijen en Pietje Tegenbosch. De jury koos Melissa Gordon unaniem tot winnaar van 2007 en prees haar uitzonderlijke beeldende en conceptuele kwaliteiten. Marlene Dumas omschreef haar werk ooit als ‘paintings of pictures that show that a painting is not a picture’, woorden waar de jury zich bij aansloot. Download het volledige juryrapport in het Nederlands (NL) of in het Engels (ENG).

Meer weten over de ABN AMRO Kunstprijs?