Kunstprijs
6e ABN AMRO Kunstprijswinnaar

Marijn van Kreij (2016)

Marijn van Kreij, Reclining Nude with a Man playing the Guitar, Hermitage Amsterdam 2016. Foto: Peter Cox

 

In de Hermitage Amsterdam was van 24 november 2016 tot en met 28 mei 2017 Reclining Nude with a Man Playing the Guitar te zien, een presentatie van beeldend kunstenaar Marijn van Kreij (Middelrode, 1978). Hij was de winnaar van de zesde editie van de ABN AMRO Kunstprijs. Van Kreij kreeg als onderdeel van de prijs de gelegenheid een jaar te werken aan een presentatie in de Hermitage Amsterdam.

In het veelzijdige oeuvre van Van Kreij speelt kopiëren een belangrijke rol. Daarbij verhoudt hij zich zowel tot werk van kunstenaars uit het verleden als tot de muziek- en beeldcultuur van nu. Zo schilderde hij op groot formaat pagina’s uit kunstboeken na, gebruikte hij een live-opname van Neil Youngs Hey Hey, My My (Into the Black) en maakte hij zogenaamde enveloptekeningen waarvoor abstracte patronen aan de binnenzijde van enveloppen als bronmateriaal dienden. Ook werkt Van Kreij vaak samen met andere kunstenaars, ontwerpers, schrijvers en muzikanten.

De tentoonstelling Reclining Nude with a Man playing the Guitar was opgebouwd rond een nieuwe serie Picasso Grids, monumentale schilderingen op papier, waarvoor zorgvuldig gekozen details uit de late schilderijen van Picasso het uitgangspunt vormden. In de tentoonstelling onderzocht Van Kreij de rol en betekenis van de kunstenaarsstudio en stelde vragen over wat vooruitgang is, zowel op een persoonlijk als breder maatschappelijk niveau.

 

 DSC9580

Marijn van Kreij, Reclining Nude with a Man Playing the Guitar, Hermitage Amsterdam, 2017. Foto: Peter Cox

Kunstprijs presentatie Hoofdkantoor ABN AMRO
Het werk Untitled (Gunta Stölzl, Entwurf für einen Läufer, 1923) werd als onderdeel van de prijs aangekocht voor de ABN AMRO Kunstcollectie. In de schildering op papier neemt Van Kreij een detail uit een textielwerk van de Bauhaus-kunstenaar Gunta Stölzl als uitgangspunt. Dit detail heeft Van Kreij vergroot, verdubbeld en gekanteld, zodat er een nieuw abstract schilderij ontstaat.

 P.22 B Marijn van Kreij

Marijn van Kreij, zonder titel (Gunta Stölzl_Entwurf für einen Läufer 1923), 2014

Marijn van Kreij
Marijn van Kreij (1978, Middelrode) studeerde aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost in Breda (1999-2003) en aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam (200506). Zijn werk is te zien geweest in onder meer het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam (2008), De Hallen Haarlem (2011) en AND/OR, Londen (2013). en bevindt zich in belangrijke collecties, zoals van het Stedelijk Museum Amsterdam, het Centraal Museum Utrecht en het Bonnefantenmuseum in Maastricht.

Uit het Juryrapport
Met Marijn van Kreij werd gekozen voor een kunstenaar met een sterk en eigenzinnig oeuvre dat continu in ontwikkeling is. “Zijn langdurige onderzoek naar de betekenis en werking van het (hergebruikte) beeld resulteert in fijnzinnig en krachtig werk. De jury waardeerde de eigentijdse houding van de kunstenaar: Van Kreijs manier om onopvallende details tot kunst te verheffen en zijn proces van het zich handmatig toe-eigenen van beelden in deze huidige tijd van digitale en online beeldcultuur.” Zie volledige juryrapport (PDF) 

Wilt u meer weten over de ABN AMRO Kunstprijs?