Kunstprijs
1e ABN AMRO Kunstprijswinaar

Fahrettin Örenli (2004)

 Fahrettin Örenli, ABN AMRO Kunstprijs tentoonstelling, A tourist in life, Gustav Mahlerlaan, 2004. Foto: Peter Cox

 

In 2004 werd de allereerste ABN AMRO Kunstprijs toegekend aan Fahrettin Örenli (Turkije, 1969). Zijn tentoonstelling A tourist in life was dat jaar te zien in het hoofdkantoor van de bank aan de Gustav Mahlerlaan.

De jury prees Örenli om zijn veelzijdig kunstenaarschap. Örenli schildert, tekent, fotografeert, maakt installaties en schrijft gedichten. Zijn werk gaat veelal over hemzelf als levend wezen. De realiteit waarin hij zich bevindt, omschrijft hij als een verbinding van een sociale sfeer met het surreële. Zijn werk drukt dan ook, aldus Örenli, ‘een hyperrealiteit uit, een socio-surrealisme’. Het laat ‘de beleving van het dilemma in ons hedendaagse leven zien, waar het “ik” en “de ander” problematische categorieën zijn geworden…’ Dit typeert de benadering waarmee hij als beeldend kunstenaar en dichter de wereld tegemoet treedt.

Het is altijd lastig als men beweert dat in het werk van een kunstenaar de sfeer en de cultuur van zijn geboorteland letterlijk zijn verbeeld. Al te voor de hand liggende associaties gaan ook voor het werk van Örenli niet op. Weliswaar duiken er in zijn schilderijen soms beeldelementen op die naar Arabisch schrift lijken te verwijzen. En het gebruik van kleur in zijn schilderijen kan zo warm zijn dat je al snel de neiging hebt dat aan zijn mediterrane achtergrond toe te schrijven. Maar toch weerspiegelen zijn beelden in feite meer de houding van een reiziger die aan zijn omzwervingen en indrukken poëtische beelden verbindt. Örenli kijkt naar mensen, naar hun omgeving, naar de codes waaraan ze zich dag in dag uit onderwerpen, naar dat wat ze menen te weten. Hij verdwaalt in stedelijke landschappen en ziet overal distance, mensen die verdwijnen in hun zelf gecreëerde illusies. Al die elementen naast en bij elkaar bieden, volgens Fahrettin, zicht op de condition humaine. Deze houding was tevens terug te zien in zijn tentoonstelling A tourist in life, destijds in de bank, en in het werk Anartist, dat als onderdeel van de prijs is aangekocht voor de ABN AMRO-collectie.

Over Fahrettin Örenli (Pertek, Turkije, 1969)
Fahrettin Örenli
studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie (1994-1998) en was resident aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten (2000-2001), beide in Amsterdam. Hij heeft verschillende residency programs afgerond, zoals die aan het Platform Garanti Contemporary Art Center in Istanbul (2006-2007) en het Chinese European Art Center in Xiamen City in China (2004-2005), en het International Studio & Curatorial Program in New York. In 2000 ontving Örenli de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst en in 2004 de ABN AMRO Kunstprijs. Hij exposeerde onder meer in Pi Artworks in Londen (2018) en Istanbul Modern in Istanbul (2014). Zijn werk bevindt zich in verschillende collecties, zoals die van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, de Vehbi Koç Foundation in Istanbul, OCE Technology in Dublin en dus ook in de ABN AMRO-collectie.

Uit het Juryrapport
De jury van de ABN AMRO Kunstprijs bestond in 2004 uit Hanne Wolf, Tom de Swaan, Stijn Huijts, Roy Villevoye, Deborah Wolf en Pietje Tegenbosch. ‘De onderwerpen die Örenli verbeeldt, zijn weliswaar geworteld in onze eigentijdse wereld, maar de wijze waarop ze zijn vormgegeven is nadrukkelijk autonoom en getuigt van een grote oorspronkelijkheid’, aldus de jury destijds. De beelden die Örenli liet zien, getuigden volgens de jury van een onderzoek naar de expressieve mogelijkheden van de (schilder)kunst, vaak op een symbolisch en kritisch niveau. Download het volledige juryrapport in het Nederlands (NL) of in het Engels (ENG)

Meer weten over de ABN AMRO Kunstprijs?