Kunstprijs
9e ABN AMRO Kunstprijswinnaar

Evelyn Taocheng Wang (2020)

Evelyn Taocheng Wang, detail uit Het gaat regenen! Eet smakelijk! (Mondriaan Oliebollen of Trashy Mondriaan), 2020. Foto: Gert Jan van Rooij

 

Van 3 september 2020 t/m 31 januari 2021 was de tentoonstelling Het bloemblaadje, dat tijdens het ochtendkrieken was gevallen, paktte ik op in de avondschemering van de 9e ABN AMRO Kunstprijswinnaar Evelyn Taocheng Wang te zien in de Hermitage Amsterdam. De titel - waarin de spellingsfout geen toeval is - is een door Wang vertaald citaat van de Chinese schrijver Lu Xun (1881–1936) over zijn ouderlijk huis, dat voor hem functioneerde als een bron van herinneringen. Wang kreeg in 2019 de Nederlandse nationaliteit. Met de titel illustreert ze hoe zowel taal en architectuur verweven zijn met identiteit.

Wang maakte in het kader van de Kunstprijs acht nieuwe schilderijen, een serie tekeningen en schilderingen op rijstpapier en een meer dan zeven meter lange tekening. Centraal staat daarin haar verhouding tot de gewoonten en gebruiken van de Nederlandse cultuur – door Wang onder meer gesymboliseerd door oliebollen – en de tweestrijd bij het aannemen van een nieuwe identiteit als immigrant.

In het kader van de Kunstprijs volgde Wang een cursus Nederlands om haar identiteit als Nederlandse te versterken. Deze vormde de basis voor haar nieuwe tekeningen. Ze tonen het proces waarin Wang grip probeert te krijgen op de Nederlandse taal. Alsof het aannemen van een nieuwe identiteit, met alle verwarring die daarbij hoort, zich onder onze ogen voltrekt.

In haar schilderijen combineert Wang oosterse technieken met westerse ideeën. Zo flirt ze met het minimalisme van Mondriaan en De Stijl door enkel te werken met rode, gele en blauwe pigmenten. Maar doordat ze die pigmenten laag over laag aanbrengt, volgens een oud Chinees procedé, versmelten ze tot een nieuw geheel. Wang verwijst ook naar het beroemde Hollandse licht. In haar doeken laat ze het weerkaatsen op ramen zoals die van het Hermitagegebouw, dat een lange geschiedenis kent.

Parallel aan de tentoonstelling in de Hermitage was in Circl.Art, de voormalige projectruimte van de ABN AMRO Kunstcollectie op de Zuidas, nog een expositie van Evelyn Taocheng Wang te zien: Photosynthesis, over haar zoektocht naar de ideale vrouw.

Over Evelyn Taocheng Wang (Chengdu, China, 1981)
Evelyn Taocheng Wang woont en werkt in Rotterdam en studeerde in Nanjing, China en aan de Städelschule in Frankfurt. Ze was van 2012 tot 2014 resident artist bij De Ateliers in Amsterdam. In haar haar oeuvre refereert ze op unieke wijze aan vragen over gender, machtsstructuren, identiteit en de mate waarin die identiteit cultureel wordt bepaald. Daarbij combineert ze een klassiek-traditionele Chinese stijl met een meer conceptuele benadering in tekeningen, video’s, performances en installaties. Haar persoonlijke geschiedenis, zoals haar kennismaking en ervaringen met de westerse cultuur, is voor haar werk een belangrijk vertrekpunt.

Uit het juryrapport
‘De jury is gegrepen door de wijze waarop Wang het autobiografische op een associatieve manier verbindt met mythes, sprookjes, literatuur en (kunst)geschiedenis.’ […] ‘Maar het zijn uiteindelijk Wangs virtuoze stijl en haar sterke gevoel voor het combineren van verschillende materialen en objecten waarmee ze volgens de jury de toeschouwer die meerduidige wereld binnenlokt.’ Download het volledige juryrapport.

Bekijk hieronder de video over deze tentoonstelling en de tentoonstelling in Circl.ART.

Meer weten over de ABN AMRO Kunstprijs?