Kunstprijs
5e ABN AMRO Kunstprijswinnaar

Melvin Moti (2015)

Melvin Moti, Spectral Spectrum, 2015, Hermitage Amsterdam. Foto: Gert Jan van Rooij

In de Hermitage Amsterdam was van 26 november 2015 tot en met 6 maart 2016 Spectral Spectrum te zien, een presentatie van beeldend kunstenaar Melvin Moti (Rotterdam, 1977). Hij was de winnaar van de vijfde editie van de ABN AMRO Kunstprijs, een stimuleringsprijs voor talent in Nederland. Moti kreeg als onderdeel van de prijs de gelegenheid een jaar te werken aan een presentatie in de Hermitage Amsterdam.

In de tentoonstelling Spectral Spectrum in de Hermitage Amsterdam onderzocht Moti ideeën over waarneming, tijd, ruimte en bewustzijn. Aan de hand van werk van Jan Schoonhoven, Steven Aalders, Lidwien van de Ven, Sir Joshua Reynolds, Julius Henricus Quinkhardt, Philipp Franz Balthasar von Siebold uit de ABN AMRO-collectie en zijn eigen werken Miamalism (2008), A Century of Light (2010) en de serie Secret Seals (2015), legde hij onconventionele verbanden. Moti wilde de verbeeldingskracht van de kijker activeren, hem of haar attent maken op het ‘bewuste zijn’ en het vermogen tot waarnemen. Hij liet zien dat kijken niet alleen een vorm van afwachten is, maar een bewuste, actieve vorm van denken. De tentoonstelling kon beschouwd worden als één autonoom gebaar, als één installatie.

 

Melvin Moti, Spectral Spectrum, 2015, Hermitage Amsterdam. Foto: Gert Jan van Rooij

Melvin Moti, Spectral Spectrum, 2015, Hermitage Amsterdam. Foto: Gert Jan van Rooij

Uitgangspunt was het vroege werk van de in 2012 overleden kunstenaar JCJ Vanderheyden. Rondom Vanderheyden is mythevorming ontstaan. De kunstenaar, die onder andere bekend stond om zijn schilderijen van vliegtuigramen, stopte in 1964 naar verluidt vrijwel helemaal met schilderen. Hij begon te experimenteren met film, computergraphics, elektroakoestiek, maar ook met bewustzijnsexperimenten. De raadselachtigheid van deze experimenten heeft Moti altijd gefascineerd. Het sluit aan bij het huidige tijdsbeeld waarin het bewustzijn een populair onderzoeksgebied is in kunst en wetenschap. Wat voorheen exotische oosterse praktijken waren (yoga, meditatie), is in onze tijd mainstream geworden en zelfs gebruikelijk in het bedrijfsleven.

 012.ABN AMRO KUNSTPRIJS 2015 MELVIN MOTI HERMITAGE PH.GJ.vanROOIJ

Melvin Moti, Spectral Spectrum, 2015, Hermitage Amsterdam, document JCJ Vanderheyden. Foto: Gert Jan van Rooij

Voor deze tentoonstelling baseerde Moti zich op twee documenten uit het gesloten archief van JCJ Vanderheyden. Op een unieke manier verweefde hij denkbeelden van JCJ Vanderheyden met zowel zijn eigen werk als werk uit de ABN AMRO-collectie. Moti liet zien dat het enigmatische vroege werk van JCJ Vanderheyden onderwerpen aansnijdt die universeel, hedendaags en relevant zijn.

Melvin Moti
Melvin Moti Melvin Moti (Rotterdam 1977) studeerde aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg en vervolgde zijn opleiding aan De Ateliers in Amsterdam (1999-2001). In het werk van Moti spelen thema’s als geschiedenis, herinnering, mentale experimenten en verschijnselen die buiten de kaders van de menselijke waarneming vallen een belangrijke rol. De kunstenaar onderzoekt veelal wetenschappelijke, neurologische en historische processen op basis van film, tekeningen en objecten.

Uit het Juryrapport
Met Melvin Moti (Rotterdam, 1977) had de jury gekozen voor een bijzondere kunstenaar die uiterst geconcentreerd en onverstoorbaar zijn weg gaat en thema’s aansnijdt die de kern van ons bestaan raken. De jury zag Moti als een van de meest eigenzinnige en talentvolle Nederlandse kunstenaars van zijn generatie.’ Download het volledige juryrapport.

Wilt u meer weten over de ABN AMRO Kunstprijs?