Tentoonstellingsarchief
10 mei - 14 november 2022

We just want to be closer

Installatiefoto We just want to be closer, ABN AMRO Kunstruimte, 2022.

Neo Matloga (Mamaila, Zuid-Afrika, 1993) is de winnaar van de tiende editie van de ABN AMRO Kunstprijs. Als onderdeel van de prijs was vanaf 11 mei t/m 14 november 2022 de tentoonstelling We just want to be closer in de Kunstruimte te zien.

Het is een duotentoonstelling met werk van twee Zuid-Afrikaanse kunstenaars uit verschillende generaties: Neo I. Matloga en Singarum J. Moodley. De werken tonen een fascinerend gelaagd verhaal over vrijheid en zelfbeschikking tijdens en na de Apartheid. 
Singarum Jeevaruthnam Moodley werd in 1922 geboren in KwaZoeloe (tegenwoordig KwaZoeloe-Natal) in het oosten van Zuid-Afrika. Hoewel hij geen fotografieopleiding had gevolgd, opende hij in 1957 een studio in Pietermaritzburg, die tot zijn dood in 1987 een belangrijk centrum van de antiapartheidsbeweging was. Zijn klanten waren mensen van Indiase en Afrikaanse afkomst, die, als niet-blanken, systematisch onderdrukt en benadeeld werden door de regering. De studio was voor velen een toevluchtsoord, een plek uit het zicht van de politieke machthebbers waar ze konden experimenteren met verschillende vormen van zelfexpressie. Anders dan het geval is in de politieke fotografie van het verzet, laten de foto's van Moodley verlangen, trots, conformisme, verzet en speelsheid zien. 

De idee van een zwarte identiteit die uit de colonial gaze voortkwam, wordt door Neo Image Matloga in zijn collageschilderijen letterlijk aan flarden gescheurd. Matloga werd geboren in 1993, een jaar voor de eerste democratische verkiezingen in Zuid-Afrika. In zijn werk brengt hij personages die ver afstaan van hoe van oudsher over identiteit en gender werd gedacht, samen in uitbundige scènes, die niettemin vol zitten met verwijzingen naar een systeem van onderdrukking. Er ontstaan beelden die het midden houden tussen verbondenheid en onrust; ze kunnen uitermate vrolijk zijn, erotisch geladen, soms zelfs dreigend griezelig.

De tentoonstelling is een selectie uit de gelijknamige presentatie in Museum Marta Herford. Vanaf 18 mei is Matloga's tentoonstelling along came your eyes in de Hermitage Amsterdam open voor publiek, tevens in het kader van de ABN AMRO Kunstprijs. 

 Installatiefoto We just want to be closer 2

Neo Matloga, Sontaga, 2021. Installatiefoto We just want to be closer, 2022