Geweest in Circl.ART
1 juli - 12 augustus 2020

Through the Lens

Through the Lens, Circl.ART, 2020, v.l.n.r. Celine van Baalen, Ed van der Elsken, Dana Lixenberg. Foto: Gert Jan van Rooij

Van 1 juli t/m 12 augustus 2020 is de tentoonstelling Through the Lens te zien in Circl.ART, de projectruimte van de ABN AMRO-kunstcollectie in CIRCL op de Zuidas. Through the Lens is een groepstentoonstelling met werk van fotografen uit de ABN AMRO-kunstcollectie die hun blik richten op de mens.

Wat de fotografen wier werk hier wordt geëxposeerd, met elkaar verbindt, is hun onbevooroordeelde belangstelling voor ‘de ander’. Sommigen van hen trokken de wereld over, zoals Ed van der Elsken, Dana Lixenberg en Roy Villevoye. Van der Elsken bracht daarbij soms ook de politieke situatie in beeld. Hij gaf een gezicht aan de apartheid in Zuid-Afrika en markeerde in 1954 – in een intiem en schilderachtige ‘zelfportret’ – het einde van Indochina als kolonie van Frankrijk. Lixenberg fotografeert al ruim twintig jaar de bewoners van Imperial Courts, een wijk in South Los Angeles die vooral bekend staat vanwege de rellen en de criminaliteit. Maar Lixenberg betreedt de wijk met een open blik en heeft aandacht en respect voor elk individu. Met haar intieme portretten biedt ze een tegenwicht aan de eenzijdige en stereotyperende beelden uit de media. Villevoye zocht ‘de ander’ in een cultuur die letterlijk en figuurlijk het verst van de onze is verwijderd: de Asmat, een volk in Papoea-Nieuw-Guinea waarmee hij een hechte band opbouwde. Zijn tweeluik toont hoe hij de huidskleur van zijn vriend Omomá probeert te benaderen voor een sculptuur waarin deze de pasgeboren dochter van Villevoye vasthoudt. In zijn werk probeert hij de verschillen tussen twee werelden te tonen én te overbruggen.

Maar ‘de ander’ is ook dicht bij huis. Celine van Balen fotografeerde in de jaren negentig mensen in de marge: meisjes met hoofddoeken en mensen op straat die als individu zelden werden gezien. En Martine Stig en Vivianne Sassen lijken via een modereportage onze stereotiepe blik te overrulen.Through the Lens laat integere, observerende en persoonlijke portretten zien van verschillende fotografen. Ze tonen ons niet alleen wat zij zagen, maar vooral wat ze ons wilden laten zien: de kracht en schoonheid van het individu.

Circl.ART:

Kunst is voortdurend in beweging. Kunstenaars weten onconventionele verbindingen te leggen, durven te dromen en voelen als seismografen van onze tijd eerder aan wat er in de wereld speelt. Een vooruitziende blik en een vrije manier van denken liggen aan de basis van de circulaire economie.Daarom wil Circl.ART een platform bieden aan nieuwe ontwikkelingen in de kunst, kunst die de verbeelding prikkelt en inspeelt op maatschappelijke en actuele thema’s. Tegelijkertijd wil Circl.ART een podium bieden aan kunstenaars om een breed publiek te bereiken. Dat kunnen presentaties zijn van werk uit de ABN AMRO-collectie of van hedendaagse kunst met een focus op maatschappelijke onderwerpen als de circulaire economie, maar ook tentoonstellingen van jong en aankomend talent, onder meer als onderdeel van de ABN AMRO Kunstprijs.

Komende expositie:

Vanaf 3 september 2020 is in Circl.ART, de projectruimte van de ABN AMRO-kunstcollectie op de Zuidas, de presentatie Photosynthesis van Evelyn Taocheng Wang te zien zijn. Wang (Chengdu, China, 1981) is de winnaar van de negende editie van de ABN AMRO Kunstprijs, een stimuleringsprijs voor kunsttalent in Nederland. Voor meer informatie, klik hier