Geweest in Circl.ART
22 juni – 22 september 2018

Monira Al Qadiri - Reservoir Bits

Monira Al Qadiri, Reservoir Bits, Circl.ART, 2018. Foto: Gert Jan van Rooij

Van 22 juni t/m 22 september 2018 was de presentatie Reservoir Bits van de Koeweitse kunstenaar Monira Al Qadiri (1983) te zien in Circl.ART, de kunstprojectruimte van ABN AMRO. De tentoonstelling Reservoir Bits was onderdeel van GET LOST – art route die jonge, veelbelovende kunstenaars koppelde aan bedrijven op en rondom de Zuidas. Zo werden beide – in de confrontatie – uit hun comfortzone getild en konden er nieuwe ideeën ontstaan. Daarnaast bood het de kunstenaars een breder podium en bezoekers van de Zuidas een kennismaking met nieuw talent. In deze tweede editie reflecteerden kunstenaars op de ‘Code of Conduct’, de kernwaarden van een bedrijf. In totaal namen 20 bedrijven deel.

Kunstenaar Monira Al Qadiri voerde de beschouwer in Circl.ART een raadselachtige wereld binnen. Ondertussen stelde ze relevante vragen over aardolie, rijkdom, duurzaamheid en identiteit. Het verwees naar aardolie als bron van rijkdom in relatie tot de wetenschap dat het niet langer verantwoord is de aarde uit te putten. Wat betekent het voor de wereld als we deze fossiele brandstof vaarwel zeggen? En wat betekent dat voor Koeweit, dat niet alleen zijn welvaart, maar ook zijn identiteit aan aardolie ontleent?

 

Pag. 08 Circl.ART Monira Al Qadiri foto Gert Jan van Rooij 1

Monira Al Qadiri, Orbit, Circl.ART, 2018, courtesy collectie ABN AMRO. Foto: Gert Jan van Rooij

Zonder kant-en-klare antwoorden en zonder een hard moreel oordeel, toonde Al Qadiri poëtische beelden die ons hierover laten nadenken. Ze presenteerde boorkoppen als archeologische objecten die op magische wijze rondjes draaien. Het zouden sieraden kunnen zijn, maar hun beweging herinnert ook aan het boren, aan de aardolie waaraan we met de hele wereld verslaafd zijn en dus aan onze hebzucht. Die dubbele lading zit ook in ‘Majnoon’, een textiele sculptuur, luchtig en kleurrijk, maar gevormd naar een van de grootste olievelden ter wereld in het zuiden van Irak. Met de naam Majnoon (Arabisch voor gek) werd in 1975 verwezen naar de krankzinnige omvang van het gebied en de mythische status die olie inmiddels had gekregen. Voor Qadiri staat die naam ook symbool voor de absurde situatie waarin we zijn beland: het boren naar aardolie om ons leven te verrijken, dreigt het uiteindelijk ook aan te tasten.

De drie sculpturen, getiteld Orbit die te zien waren tijdens de GET LOST - art route zijn inmiddels opgenomen in de kunstcollectie van ABN AMRO.