Geweest in Circl.ART
23 januari – 15 maart  2019 

Koos Breukel - Artist’s Impression

Koos Breukel, Artist's Impression, Circl.ART, 2018. Foto: Gert Jan van Rooij

Van 23 januari t/m 15 maart 2019 was de toonstelling Artist’s Impression te zien in Circl.ART, de projectruimte van de ABN AMRO Kunstcollectie in CIRCL op de Zuidas. De portretfotograaf Koos Breukel (Den Haag, 1962) wordt gedreven door nieuwsgierigheid naar mensen. In zijn studio in Amsterdam ‒ en op locatie ‒ portretteert hij de meest uiteenlopende figuren, van vrienden, familie en collega’s tot politici en buurtbewoners. Breukel heeft daarbij een fascinatie voor kunstenaarsportretten. Van die portretten werd in Circl.ART een selectie tentoongesteld, van zowel nationale als internationale kunstenaars.

Breukels fascinatie voor kunstenaars loopt als een rode draad door zijn werk en ontstond vanuit zijn nieuwsgierigheid naar de mens achter een kunstwerk. Kun je aan het portret van een kunstenaar iets aflezen over zijn of haar werk? Beïnvloedt het portret van de kunstenaar de manier waarop je naar het werk kijkt? Breukel vraagt regelmatig aan kunstenaars om voor hem te poseren. Elke foto is het resultaat van een ontmoeting, een gestold moment tussen de geportretteerde en hemzelf. Hoe die ontmoetingen verlopen, is onvoorspelbaar. Er kan een energie ontstaan, een uitwisseling, die als meerwaarde in het beeld blijft zitten. Maar het kan ook botsen of tegenvallen en ook dat is af te lezen aan het resultaat. Soms zegt zo’n foto daarom net zoveel over de geportretteerde als over de fotograaf. Voor meer informatie, zie brochure expositie (PDF).

Verscheidene van de werken van Breukel uit de tetoonstelling Artist’s Impression zijn inmiddels onderdeel van de ABN AMRO-kunstcollectie, zoals het portret van Charlotte Dumas, Grayson Perry of Lucian Freud. 

 

Grayson Perry Londen 2016 Kooos Breukel

Koos Breukel, Grayson Perry, Londen, 2016