Geweest in Circl.ART
10 september – 29 oktober 2017

Thomas Raat - Gems etc...

Thomas Raat, Gems etc..., detail uit installatie Standards, Circl.ART, 2017. Foto: Gert Jan van Rooij

Op 10 september opende de nieuwe kunstprojectruimte Circl.ART haar deuren, op de vide van de eerste verdieping van Circl met een solopresentatie van de Nederlandse kunstenaar Thomas Raat getiteld Gems etc… In deze presentatie toonde hij onder andere de nieuwe installatie Gems die speciaal voor deze locatie was gemaakt.

Het werk van Thomas Raat (1979) bevindt zich op het snijvlak van beeldende kunst en design, waarbij hij steeds op zoek is naar het kantelmoment, waarop toegepaste vormgeving kunst wordt en andersom. In zijn recente werk richt Raat zich op objecten uit zijn directe leefomgeving, zoals stoelen, tafels en spiegels. Dat was duidelijk te zien in de installatie Standards, waarin hij een slim spel speelde met in massa vervaardigde stoelen, afkomstig van vlooienmarkten en kringloopwinkels. In de installatie Gems, die Raat speciaal voor deze tentoonstelling ontwierp, stelde hij een bijna futiel, maar essentieel alledaags object centraal: de paperclip.

Pag. 05 Circl.ART Thomas Raat foto Gert Jan van Rooij 2
Thomas Raat, 'Gems', 2017. Foto: Gert Jan van Rooij

In de tentoonstelling Gems etc… buitelden gedachten over design, oorspronkelijkheid en functionaliteit over elkaar heen. En in de context van het circulaire paviljoen, herinnerde het ook aan de alsmaar evoluerende ideeënstroom, een circulaire beweging die in het oeuvre van Raat even was gestold in een nieuwe, uitdagende en raadselachtige sculptuur. Het werk Standards is inmiddels opgenomen in de ABN AMRO Kunstcollectie.

Thomas Raat (Leiderdorp, 1979) studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag (1997-2001), de Norwich School of Art and Design (2000), het Delfina Studio Program in Londen (2005-2006) en de Rijksakademie van beeldende kunsten te Amsterdam (2011-2012). Raat exposeert in binnen- en buitenland. Zijn werk was onder meer te zien in Schunk, Heerlen (2015), Juliette Jongma, Amsterdam (2014), Transit, Mechelen (2013) en de Andor Gallery, Londen (2011).