De ABN AMRO Kunstcollectie is één van de oudste en grootste bedrijfscollecties in Nederland. De collectie is in de jaren zeventig deels uit ideële, deels uit praktische overwegingen ontstaan, en telt inmiddels meer dan 5500 kunstwerken.

Het verzamelbeleid van de bank richt zich hoofdzakelijk op werk van Nederlandse kunstenaars en buitenlandse kunstenaars met een binding met Nederland, en heeft internationale accenten. Bij het opbouwen van een breed overzicht van de naoorlogse beeldende kunst in Nederland is bovendien altijd speciale aandacht geweest voor jong talent. ABN AMRO, een bank die midden in de samenleving wil staan, draagt op deze wijze bij aan de ondersteuning van de Nederlandse cultuur. Doordat hedendaagse kunst wordt aangekocht, beheerd en geëxposeerd, worden onvervangbare werken behouden voor komende generaties. Daarnaast draagt de Kunstcollectie bij aan de uitstraling van de bank als eigentijds en innovatief, naar zowel haar cliënten als haar medewerkers. 

Bij ABN AMRO vinden we het belangrijk de Kunstcollectie te delen met een groot publiek. Werken uit de collectie worden regelmatig uitgeleend aan musea in binnen- en buitenland, en getoond in tentoonstellingen binnen en buiten de bank. In de loop der jaren is er een aantal publicaties verschenen over de ABN AMRO Kunstcollectie. Klik hier voor een overzicht [PDF] van deze uitgaven.

In het najaar van 2021 opende de ABN AMRO Kunstruimte, waar we een platform bieden aan nieuwe ontwikkelingen in de kunst en een podium bieden aan kunstenaars om een breed publiek te bereiken. Ook vind je hier de internationale topstukken uit de Kunstcollectie, met werk van o.a. Willem de Kooning, Donald Judd, Sol Lewitt en Anish Kapoor. In Circl Basement is een semipermanente collectiepresentatie te bezichtigen met de focus op duurzaamheid, circulariteit en klimaatverandering. In het Tentoonstellingsarchief vind je een overzicht van de tentoonstellingen die in het verleden te zien zijn geweest.

Eén keer per jaar wordt de ABN AMRO Kunstprijs uitgereikt, een jaarlijkse stimuleringsprijs voor kunsttalent in Nederland. De winnaar van de prijs krijgt een geldprijs, een tentoonstelling in de Hermitage Amsterdam en in de ABN AMRO Kunstruimte, en een bijbehorende publicatie. Tevens wordt er als onderdeel van de prijs werk van de winnaar aangekocht voor de ABN AMRO Kunstcollectie. 

Neem hieronder een kijkje in onze digitale exposities, lees meer over de tentoonstellingen die nu te zien zijn, of ontdek het werk van de tiende Kunstprijswinnaar Neo Matloga.

 

 

Een keuze uit de collectie

Loopy Doopy ( red and blue )
Sol Lewitt
Loopy Doopy ( red and blue )
De schilder in zijn atelier
Constant
De schilder in zijn atelier
Magdalena
Marlene Dumas
Magdalena
Feindbeobachtung
Armando
Feindbeobachtung
zonder titel
Anish Kapoor
zonder titel
Vertigo Verde
Hans van den Ban
Vertigo Verde
zonder titel
Mario Merz
zonder titel
zonder titel
Robert Zandvliet
zonder titel
Round skyline
JCJ Vanderheyden
Round skyline
De slag om de 20e eeuw
René Daniëls
De slag om de 20e eeuw
Relief R72-43
Jan Schoonhoven
Relief R72-43
zonder titel
Donald Judd
zonder titel
zonder titel
Erik Andriesse
zonder titel
Selfpainted palet
Ger van Elk
Selfpainted palet
Spiegelbollenman
Maria Roosen
Spiegelbollenman
Now
Marijke van Warmerdam
Now
The Interior
Pieter Laurens Mol
The Interior
De gele compositie
Daan van Golden
De gele compositie

Bekijk alles van deze expositie in:

De kunst collectie

Digitale exposities