De ABN AMRO Kunstcollectie is één van de oudste en grootste bedrijfscollecties in Nederland. De collectie is in de jaren zeventig deels uit ideële, deels uit praktische overwegingen ontstaan, en telt inmiddels meer dan 5500 kunstwerken.

Het verzamelbeleid van de bank richt zich hoofdzakelijk op werk van Nederlandse kunstenaars en buitenlandse kunstenaars met een binding met Nederland, en heeft internationale accenten. Bij het opbouwen van een breed overzicht van de naoorlogse beeldende kunst in Nederland is bovendien altijd speciale aandacht geweest voor jong talent. ABN AMRO, een bank die midden in de samenleving wil staan, draagt op deze wijze bij aan de ondersteuning van de Nederlandse cultuur. Doordat hedendaagse kunst wordt aangekocht, beheerd en geëxposeerd, worden onvervangbare werken behouden voor komende generaties. Daarnaast draagt de Kunstcollectie bij aan de uitstraling van de bank als eigentijds en innovatief, naar zowel haar cliënten als haar medewerkers. 

Bij ABN AMRO vinden we het belangrijk de Kunstcollectie te delen met een groot publiek. Werken uit de collectie worden regelmatig uitgeleend aan musea in binnen- en buitenland, en getoond in tentoonstellingen binnen en buiten de bank. In de loop der jaren is er een aantal publicaties verschenen over de ABN AMRO Kunstcollectie. Klik hier voor een overzicht [PDF] van deze uitgaven.

In het najaar van 2021 opende de ABN AMRO Kunstruimte, waar we een platform bieden aan nieuwe ontwikkelingen in de kunst en een podium bieden aan kunstenaars om een breed publiek te bereiken. De Kunstruimte is in navolging van Circl.ART, de projectruimte in het circulaire paviljoen Circl, waar van 2017 tot 2021 diverse tentoonstellingen te zien waren. In Circl Basement is nog steeds een semipermanente collectiepresentatie te bezichtigen. Daarnaast wordt één keer per jaar de ABN AMRO Kunstprijs uitgereikt, een jaarlijkse stimuleringsprijs voor kunsttalent in Nederland. De winnaar van de prijs krijgt een geldprijs, een tentoonstelling in de Hermitage Amsterdam en in de ABN AMRO Kunstruimte, en een bijbehorende publicatie. Tevens wordt er als onderdeel van de prijs werk van de winnaar aangekocht voor de ABN AMRO Kunstcollectie. 

Neem hieronder een kijkje in onze digitale exposities, lees meer over de tentoonstellingen die nu te zien zijn, of ontdek het werk van Kunstprijswinnaar Neo Matloga.

 

 

Een keuze uit de collectie

Constant
Marlene Dumas
Sol Lewitt
Armando
Anish Kapoor
Hans van den Ban
Mario Merz
Robert Zandvliet
René Daniëls
JCJ Vanderheyden
Jan Schoonhoven
Donald Judd
Erik Andriesse
Ger van Elk
Maria Roosen
Pieter Laurens Mol
Marijke van Warmerdam
Daan van Golden

Bekijk alles van deze expositie in:

De kunst collectie