Digitale exposities

Power of Art

Power of Art, ABN AMRO Kunstruimte (2021). Foto: Gert-Jan van Rooij

Kunst kan de tijd even stilzetten en reflecteren op de wereld waarin we leven. De werken uit de tentoonstelling Power of Art, met nieuwe aanwinsten uit de ABN AMRO Kunstcollectie, zijn een prachtig voorbeeld van de uiteenlopende manieren waarop kunstenaars daarmee omgaan. 

Zo reageerden Tasio Bidegain en Daniëlle van Ark heel direct via hun werk op de recente pandemie die ons leven ontwrichtte. Ook actuele thema’s als duurzaamheid en klimaat vormen voor kunstenaars ‒ direct of indirect ‒ een vertrekpunt. Krištof Kintera levert met bloemen van afval van elektriciteitsspullen een speels commentaar op de consumptiemaatschappij en Christina Lucas legt een verband tussen kleurgebruik en marketing. Melanie Bonajo vragen over de vooruitgangsideologie, terwijl Abel Rodríguez met verleidelijke tekeningen van bomen in de Amazone de aandacht vestigt op dit bedreigde gebied.

Maar kunst is ook een stimulans om het leven juist op een ándere manier te benaderen of er zelfs aan te ontsnappen en aanspraak te doen op de kracht van de verbeelding. Het komische werk van Folkert de Jong zet bijvoorbeeld aan tot relativering. Esther Tielemans laat je genieten van de schoonheid van abstractie, terwijl Gabriel Lester van planten die altijd weer naar het licht groeien, symbolen maakt van de veerkracht van het leven. Dat kunst ook zelf nieuw werk uitlokt, bewijzen Marcel van Eeden en Saskia Noor van Imhoff. Van Eeden maakt tekeningen op basis van de collectie van het Rijksmuseum. Van Imhoff incorporeerde in haar werk grafiek die vroeger tot de ABN AMRO Collectie behoorde. 

Daarmee heeft kunst ook een eigen cyclus. Hoe die de onze voortdurend verrijkt, is de rode draad in deze presentatie. Bekijk hier de handout

Met werk van o.a. Daniëlle van Ark, Tasio Bidegain, Melanie Bonajo, Marcel van Eeden, Rodrigo Hernández, Saskia Noor van Imhoff, Folkert de Jong, Krištof Kintera, Gabriel Lester, Christina Lucas, Abel Rodríguez, Jan Roeland en Esther Tielemans.

'Power of Art' is tot en met eind november 2022 te bezichtigen in de ABN AMRO Kunstruimte, of bekijk de tentoonstelling hieronder digitaal.

Power of Art

Cristina Lucas
Gabriel Lester
Melanie Bonajo
Kristof Kintera
Kristof Kintera
Marcel van Eeden
Saskia Noor van Imhoff
Abel Rodriguez
Abel Rodriguez
Kristof Kintera
Tasio Bidegain
Rodrigo Hernández
Folkert de Jong
Jan Roeland
Daniëlle van Ark
Esther Tielemans

Bekijk alles van deze expositie in:

De kunst collectie