Digitale exposities

Points of View Old & New

Points of View Old & New v.l.n.r. Albert Hemelman, Marcel van Eeden (3x) en David Thorpe. Foto: Gert Jan van Rooij

In de tentoonstelling Points of View Old & New is een verrassende keuze gemaakt uit zowel de collectie moderne en hedendaagse kunst van de bank als uit de historische kunstcollectie.

Moderne kunst en historische kunst lijken soms elkaar tegenpolen: abstract tegenover figuratief, dynamisch tegenover statisch, acryl- tegenover olieverf, vernieuwend tegenover traditioneel, innovatief tegenover ambachtelijk, ‘dat-kan-mijn-kleine-nichtje-ook’ tegenover ‘What You See Is What You Get’. Dit zijn eigenlijk altijd vooroordelen en schijntegenstellingen. In werkelijkheid zijn er vaak meer overeenkomsten dan verschillen tussen kunst van de laatste 100 jaar en kunst van oudere datum. In onderwerpkeuze, in gebruikte technieken en materialen of inspiratiebronnen. De tentoonstelling Points of View Old & New is daar het zichtbare bewijs van.

De laatste jaren is er sprake van een duidelijke trend in de museale wereld om hedendaagse kunst op te stellen naast en tussen kunst uit het (verre) verleden. Transhistorische of fusion-tentoonstellingen worden dit genoemd. Kunstwerken uit verschillende tijdsvakken of culturele achtergronden worden naast elkaar getoond zonder rekening te houden met een conventionele ordening naar stijl, stroming, chronologie of etniciteit. Dit zorgt soms voor onverwachte combinaties, nodigt uit tot een vrije blik op bestaande kunstwerken en ‑categorieën en geeft ze een nieuwe context en betekenis. Het toont vaak een niet vermoede continuïteit in kunst. Voorbeelden van degelijke exposities zijn te vinden in onder meer het Louvre in Parijs, het Museum of Modern Art in New York, het Kunsthistorisches Museum in Wenen maar ook in Nederland waaronder in het Frans Hals Museum in Haarlem en in het Stedelijk Museum in Amsterdam. En nu ook hier bij ABN AMRO.

Veel van de grotere bedrijven in Nederland hebben zowel een kunstcollectie als een verzameling historische (kunst)objecten en memorabilia. Die worden doorgaans elk beheerd door aparte afdelingen of functionarissen. ABN AMRO vormt hierop een uitzondering. Met haar afdeling Art & Heritage is haar volledige collectie onder één dak gebracht, letterlijk en figuurlijk: een grote verzameling moderne en hedendaagse kunst en een nog omvangrijkere bedrijfshistorische collectie, waaronder historische kunstvoorwerpen. Dit biedt ABN AMRO een unieke kans om een soms contrasterende of juist een vreemd complementerende combinatie te maken in één gezamenlijke opstelling.

Hoe uiteenlopend de hier getoonde kunstwerken ook zijn of lijken, ze delen een onderwerpkeuze: het landschap, in de breedste zin van het woord. Dat kan een stadsgezicht zijn, een portret in een landschap, een bos-, strand-, zee- of havengezicht, een fantasie-landschap of een zuiver abstract landschap, een hoog of laag standpunt, kleur en zwart-wit. Niet alleen onderstreept het de diversiteit van de collectie maar tevens verscherpt het de blik op oude en nieuwe kunst, met oude en nieuwe gezichtspunten.

 

Points of View Old & New

Points of View Old & New

Wim Oepts
David Vandekop
Jef Diederen
René Daniëls
René Daniëls
Jacobien de Rooij
Marcel van Eeden
Marcel van Eeden
Ed van der Elsken
Marcel van Eeden
Daan van Golden
Joseph Beuys
Maarten Wetsema
Henk Peeters
Vanessa Jane Phaff
Henk Peeters
David Thorpe
Ger van Elk
Ger van Elk
Fahrettin Örenli
Koen Vermeule
Jaap Hillenius
Ger van Elk
Carel Willink
Constant Dullaart

Bekijk alles van deze expositie in:

De kunst collectie