Digitale exposities

Keuze uit de collectie

Thomas Schütte, Grosse Geister nr. 15 en nr. 17, ABN AMRO hoofdkantoor. Foto: Peter Cox

De ABN AMRO-kunstcollectie is een van de oudste en grootste bedrijfscollecties in Nederland. Het verzamelbeleid van de bank richt zich hoofdzakelijk op werk van Nederlandse kunstenaars en buitenlandse kunstenaars met een binding met Nederland, en heeft internationale accenten. Bij het opbouwen van een breed overzicht van de naoorlogse beeldende kunst in Nederland is bovendien altijd speciale aandacht geweest voor jong talent.

In de collectie zijn losjes een drietal inhoudelijke lijnen aan te wijzen, thema’s die veelvuldig voorkomen in de collectie, zoals ‘La condition humaine’: kunstwerken waarin de mens en zijn leefomgeving centraal staat, zoals het werk van Marlene Dumas, Anya Gallaccio of Koos Breukel.‘De kracht van de verbeelding’: kunst die oproept tot verbeelding, die uitgaat van de autonome kracht van kunst en een actieve houding van de toeschouwer vraagt, zoals het werk van Sol Lewitt, Ryan Gander of Daan van Golden. En als laatste lijn ‘Zeitgeist’: kunst die zich verhoudt tot de tijd waarin we leven, die ingaat op sociaal-maatschappelijke onderwerpen, actuele ontwikkelingen in samenleving en de wereld waarin wij leven, zoals het werk van Constant, Meschac Gaba of Antonis Pittas.

Bekijk hieronder een digitale (Engelse) rondleiding van curator Danila Cahen langs de internationale topstukken in de entreehal in het hoofdkantoor op de Zuidas:

 

Keuze uit de collectie toont een selectie topstukken uit de ABN AMRO Kunstcollectie.

Keuze uit de collectie

Constant
Marlene Dumas
Sol Lewitt
Armando
Anish Kapoor
Hans van den Ban
Mario Merz
Robert Zandvliet
René Daniëls
JCJ Vanderheyden
Jan Schoonhoven
Donald Judd
Erik Andriesse
Ger van Elk
Maria Roosen
Pieter Laurens Mol
Marijke van Warmerdam
Daan van Golden
John Chamberlain
Bas Meerman
Thomas Struth
Michael Raedecker
Gé-Karel van der Sterren
Gijs Assmann
Thomas Schütte, Oldenburg, Duitsland 1954

Bekijk alles van deze expositie in:

De kunst collectie