Te zien in Circl.ART

Evelyn Taocheng Wang

Evelyn Taochang Wang, Photosynthesis, Circl.ART, 2020. Foto: Gert Jan van Rooij

 

Van 3 september 2020 tot 11 november 2020 is in Circl.ART, de projectruimte van de ABN AMRO-kunstcollectie op de Zuidas, de presentatie Photosynthesis van Evelyn Taocheng Wang te zien zijn. Wang (Chengdu, China, 1981) is de winnaar van de negende editie van de ABN AMRO Kunstprijs, een stimuleringsprijs voor kunsttalent in Nederland.

Identiteit is in het werk van Wang een terugkerend thema. Photosynthesis is een onderzoek naar gender en de manier waarop kleding de vrouwelijke identiteit kan benadrukken. In de gelijknamige fotoserie poseert ze in kleding van het door haar geliefde Franse kledingmerk agnès b. Het herinnert haar aan de elegante Europese kledingstijl uit het begin van de vorige eeuw. In zogenaamd spontane snapshots, met de glamoureuze uitstraling van fotoshoots, probeert ze daaraan tegemoet te komen. Door die foto’s te posten op Instagram speelt ze bovendien met haar online identiteit.

In haar tekeningen combineert Wang oosterse en westerse beelden tot sprookjesachtige sferen met wandelende kledingstukken in een oosters landschap. Maar ze vertonen ook een mooie combinatie van kracht en tragiek. Zo is Autumn Walk gebaseerd op een foto van een spontane ontmoeting van Hillary Clinton met een voorbijganger, tijdens een wandeling daags na haar verkiezingsnederlaag in Amerika in 2016. Een intiem en kwetsbaar beeld van een van de sterkste vrouwen van dat moment, dat destijds razendsnel ‘viraal’ ging. Met het poëtische opschrift “I love autumn so much!...” verwijst Wang naar haar idee over de verschillende fases in een vrouwenleven. Bij de tekening hangt ook een jas, vergelijkbaar met het model dat Clinton draagt. Hij lijkt zowel bescherming te bieden als kracht uit te stralen. Doordat hij afkomstig is uit de garderobe van de kunstenaar, geeft Wang het beeld een autobiografisch karakter.

ABN AMRO Kunstprijs

De winnaar van de ABN AMRO Kunstprijs krijgt als onderdeel van de prijs een geldbedrag en solotentoonstellingen in de Hermitage Amsterdam en in Circl.ART, met bijbehorende publicatie. Ook wordt er werk van haar aangekocht voor de ABN AMRO-kunstcollectie. In het kader van de toekenning van de prijs is in de Hermitage Amsterdam vanaf 22 augustus 2021 tevens de tentoonstelling Het bloemblaadje, dat tijdens het ochtendkrieken was gevallen te zien van Evelyn Taocheng Wang met nieuwe tekeningen en schilderijen.

Een filmpje over deze tentoonstelling en de tentoonstelling in de Hermitage is hier te zien.