Geweest
9 januari 2023 - 7 mei 2023

Helen Verhoeven, Shibu Natesan, Marlene Dumas, Erik Andriesse en anderen

Neo Matloga, Joyce le Tumelo (2021). Foto: Jonathan de Waart

Ter gelegenheid van de warme relatie die ABN AMRO en het museum Singer Laren al meer dan dertig jaar met elkaar hebben, presenteert Singer Laren tweemaal een selectie schilderijen uit de hedendaagse kunstcollectie van de bank. Schilderkunst Nu is de eerste van twee tentoonstellingen die de ABN AMRO Kunstcollectie organiseert in samenwerking met het museum. De tentoonstelling is te zien van 9 januari t/m 7 mei 2023. 

Springlevende schilderkunst
De tentoonstelling bestrijkt 35 jaar hedendaagse schilderkunst, van jong talent tot gevestigde kunstenaars. De focus ligt hierbij op werken die in Nederland zijn gemaakt. Sommige kunstenaars laten zich inspireren door de natuur. Anderen geven een nieuwe interpretatie aan het klassieke portret. De gemene deler wordt gevormd door het experiment en de vrijheid van waaruit ze werken. Die laat zien dat de schilderkunst springlevend is.

Danila Cahen, curator van de ABN AMRO Kunstcollectie en verantwoordelijk voor de samenstelling van de tentoonstelling: "Kunstenaars zijn het geweten van de samenleving. Ze hebben voelsprieten in het hier en nu en lopen vaak voor op sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen. Ze denken na over bijvoorbeeld duurzaamheid en klimaat. Dat sluit weer mooi aan bij onderwerpen die ook belangrijk zijn voor de bank."

Modernisme en verder
Hedendaagse kunst krijgt vaker een plek in het Larense museum. Hiermee wordt de lijn doorgetrokken van het modernisme, te zien in de nieuwe Nardinc-zalen. Museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm: "Alle kunst is tijdloos en spreekt eenzelfde taal. Ze wordt vaak gemaakt door zeer sensitieve mensen die voor de troepen uit lopen en de ontwikkelingen aanvoelen en verbeelden. In de verzameling van Singer Laren vormen de modernisten een belangrijke kern. Zij hebben de kunst ruim honderd jaar geleden bevrijd van de academische regels. Wij willen nu laten zien hoe het verder is gegaan."

In de tentoonstelling is werk te zien van Erik Andriesse, Tjebbe Beekman, Iris van Dongen, Marlene Dumas, Carla Klein, Marc Mulders, Shibu Natesan, Jan Roeland, Gé-Karel van der Sterren, Esther Tielemans, Helen Verhoeven, Emo Verkerk en Evi Vingerling.