Geweest
18 juni 2022 – 28 augustus 2022

Mellerio parure set

Het pasmodel van de tiara en ketting uit de Mellerio parure-set (1888) waren van 18 juni t/m 28 augustus 2022 te zien in de tentoonstelling Design & Dynasty in Stadtschloss Fulda, Duitsland. 

Naar aanleiding van het 250e geboortejaar van koning Willem I Frederik organiseert Stadschloss Fulda een tentoonstelling rondom de familie Oranje-Naussau. Koning Willem I was de eerste koning van Nederland, die van 1802 tot 1806 over het vorstendom Nassau-Oranje-Fulda regeerde. Het Duitse Stadspaleis toont diverse kunstobjecten uit de Koninklijke Verzamelingen en Paleis Het Loo. De bruiklenen uit de ABN AMRO collectie zijn in de tentoonstelling te zien naast andere spectaculaire stukken. Het toont de symboliek achter bepaalde juwelen, en geeft vorm aan vorstelijke protocollen. 

De bruikleen bestaat uit het pasmodel van de tiara en ketting uit de Mellerio parure-set. Deze werd in 1888 ontworpen door de Franse juwelier Mellerio dits Meller, die één van de belangrijkste hofleveranciers aan het koningshuis, in opdracht van koning Willem III als geschenk voor zijn vrouw Emma. De koning had aanvankelijk diamanten en saffieren als voorkeur, uit bezit van zijn moeder (de Russische tsarendochter Anna Palovna) maar het werden diamanten en robijnen. De rekening was uitzonderlijk hoog en bedroeg 160.000 florins. Dit kwam mede door de tientallen diamanten van hoge kwaliteit gecombineerd met Burma-robijnen van superieure klasse. Het pasmodel bevat geen edelstenen.
De parure bestond uit: een diadeem, een collier met 3 grote ornamenten, een devant de corsage (grote broche), een armband, een paar oorbellen en een met parels bezette waaier. De set werd 28 oktober 1888 afgeleverd, ruim op tijd voor Emma's 30e verjaardag op 2 augustus 1889. Het zou Willem's laatste geschenk aan Emma worden. Het waren de lievelingsjuwelen van voormalig koningin Juliana en momenteel ook van koningin Máxima. Zij droeg het origineel bij het maken van het statieportret door fotograaf Koos Breukel. Deze foto bevindt zich tevens in de ABN AMRO Kunstcollectie, en is te bezichtigen in de entreehal van het hoofdkantoor aan de Gustav Mahlerlaan 10, Amsterdam. 

Bekijk hieronder een video over de tentoonstelling Design & Dynasty: