Geweest
1 maart 2022 – 29 juni 2022

Rory Pilgrim

Rafts, Rory Pilgrim, 2020, olieverf, potlood, nagellak en body glitter op houten paneel

'Rafts' (2020), een klein schilderijtje gemaakt door Rory Pilgrim, is in tijdelijke bruikleen bij de gelijknamige tentoonstelling RAFTS in Serpentine Galleries, Londen. Het werk is in de tentoonstelling te zien van 31 maart tot en met 27 april 2022. 

De tentoonstelling RAFTS is een research project rondom één van de oudste, eenvoudigste en meest kwetsbare voertuigen dat we vandaag de dag kennen: het vlot (Engels: raft). Het vlot is al eeuwenlang een symbool voor de bescherming van het leven, van het verhaal van Noach's Ark in het Oude Testament tot de oversteek naar een veiliger Europa voor vluchtelingen vandaag de dag. Tijdens de pandemie maakte de Engelse kunstenaar en componist Pilgrim deze tentoonstelling binnen de context van een reeks performance-, film- en geluidswerken. Hierin onderzoekt hij hoe de klimaatcrisis zich verhoudt tot het dagelijks leven om ons heen. De kern van de tentoonstelling is een concertuitzending met zeven nummers, die verbanden legt tussen werk, thuis, mentale gezondheid, herstel en onze omgeving. Daaromheen zijn schilderijen en tekeningen te zien die deze kwesties visualiseren. 

Eén van deze schilderijen is het kleine werkje 'Rafts' (10,2 x 15,2 cm). Het komt uit een serie schilderijen op houten paneeltjes, geschilderd met olieverf, nagellak en body glitter. Vier werken uit deze serie zijn in 2021 aan de ABN AMRO Kunstcollectie zijn toegevoegd. Elk tonen ze verschillende natuurverschijnselen, zoals een bosbrand en de doorbraak van een dam. Op het werk dat in RAFTS te zien is, wordt een overstroming zichtbaar. Als je goed kijkt, zie je drie figuurtjes op een vlot: een redding in de kolkende massa.