Geweest
4 september 2021 – 27 maart 2022

Helmut Smits

Mickey, 2005, metaal en spiegels. Foto: Gert-Jan van Rooij

Het uit de ABN AMRO-collectie komende werk Mickey van Helmut Smits wordt bruikleen gegeven aan Het Nieuwe Instituut, Rotterdam voor de tentoonstelling: ‘De architectuur van een wondere wereld’. Op 4 september 2021 opent de tentoonstelling.

Hele generaties zijn sinds de eerste avondvullende tekenfilm Sneeuwwitje en de zeven dwergen (1937) en de opening van het eerste Disneyland-park in 1955 opgegroeid met de normen, waarden en rolmodellen van Disneyverhalen. De verbeelding van Disney, volgens hemzelf ‘het model van waaruit de werkelijkheid wordt gecreëerd’, dringt met de opkomst van streamingdienst Disney+ nog gemakkelijker door tot in de woonkamer.

Maar wat mogen kijkers en bezoekers in die geënsceneerde werkelijkheid zien – en belangrijker: wat zien we op het eerste oog juist niet? Hoe beïnvloedt Disney ons zelfbeeld en het beeld dat wij hebben van onze omgeving en andere mensen? Met de tentoonstelling De architectuur van een wondere wereld onderzoekt curator Saskia van Stein de actuele maatschappelijke en culturele impact van Walt Disney.