Deciphering the Artist's Mind, ABN AMRO Kunstruimte, 2022.
Kunst en cultuur vormen een afspiegeling van onze samenleving. Daarom begon de bank ruim veertig jaar geleden met het aanleggen van een collectie hedendaagse kunst die inmiddels behoort tot de grootste bedrijfscollecties van Nederland. De collectie geeft een mooi overzicht van de naoorlogse kunst in Nederland. De mens, de samenleving waarin wij leven en de verbeeldingskracht zijn centrale thema's van de collectie.
In de ABN AMRO Kunstruimte delen wij onze collectie in wisselende presentaties met een breed publiek, bieden we een platform aan nieuwe ontwikkelingen in de kunst en geven op de Zuidas een podium aan kunstenaars. Met tentoonstellingen van jong en aankomend talent, onder meer als onderdeel van de ABN AMRO Kunstprijs.
Momenteel is de nieuwe collectiepresentatie Deciphering the Artist's Mind te zien in de Kunstruimte t/m november 2023.
Op donderdag 11 mei (15:00-16:00) en donderdag 8 juni (16:00-17:00) is er een gratis instaprondleiding. Aanmelden kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ben je geïnteresseerd in een rondleiding met een eigen groep collega's, vrienden of familie? Informeer dan naar de mogelijkheden via bovenstaand emailadres.
Deciphering the Artist's Mind
De titel van de nieuwe collectiepresentatie – naar een werk van Berend Strik – staat symbool voor de fascinatie die kunstwerken kunnen oproepen. Voor het verlangen door te dringen tot de geest van een kunstenaar, zijn ideeën te ontcijferen in de hoop daarmee zijn werk te verklaren. Maar al zou je de kunstenaarsgeest kunnen kraken, de kloof tussen idee en beeld is niet te dichten. Deciphering the Artist’s Mind refereert hier dan ook niet alleen aan de begoocheling van de kijker, maar ook aan de kunstenaar zelf, aan de verbeelding, het perspectief van de kunstenaar en aan de verschillende posities van kunstenaars in deze tijd.
Mondiale thematiek
De werken op de begane grond raken elkaar in mondiale thema’s als migratie, emancipatie en duurzaamheid. Ze tonen de verschillende posities die kunstenaars innemen in een sterk veranderende wereld. Ni Haifeng verbindt heden en verleden in zijn onderzoek naar culturele identiteit. Edwin Zwakman en Rory Pilgrim fantaseren in hun werk over dreigende natuurrampen en wat we kunnen doen om die te voorkomen, terwijl Magali Reus daarbij de relatie tussen mens en natuur onder een vergrootglas legt. Wereldproblemen gaan uiteindelijk over mensen. Zo toont Fernando Sánchez Castillo in een even schrijnend als poëtisch beeld de pijnlijke gevolgen van abstract-politieke afspraken op het individu. En Dana Lixenberg benadrukt met krachtige portretten de menselijkheid van een gemeenschap. Neem het lot in eigen hand, is de boodschap op een werk van Iriée Zamblé. Of het nu gaat over vrouw-zijn of zwart-zijn, over (culturele) identiteit of over klimaatcrisis, de werken van deze kunstenaars proberen daar al zoekend verschillende handvatten voor aan te reiken.
(Her)gebruik van materiaal en motief
Op de eerste verdieping zijn de nieuwe aanwinsten gegroepeerd rond vier oudere werken uit de collectie, van Daan van Golden, René Daniëls, Jan Schoonhoven en Meshac Gaba. Ze worden verbonden in hun aandacht voor het alledaagse en door het gebruik van onorthodoxe materialen. Zo doen de aandachtig bewerkte kartonnen dozen van Machteld Rullens denken aan de papier-maché reliëfs van Jan Schoonhoven. Het werk van Ana Navas, die in sierraadonderdelen afgeleiden ziet van abstracte sculptuur, herinnert aan dat van Daan van Golden, die uit alledaagse patronen efemere schilderijen maakte. En door het gebruik van respectievelijk goud en bankbiljetten spelen Sarah van Sonsbeeck en Meshac Gaba beiden met de waarde van hun materiaal. Erik van Lieshout liet zich inspireren door René Daniëls in een poging om diens geest te ontcijferen. Net als Berend Strik probeerde hij zo vat te krijgen op zijn eigen drijfveren, zijn eigen kunstenaarsgeest.
Met werk van: Kenneth Aidoo, René Daniëls, Charlotte Dumas, Meschac Gaba, Daan van Golden, Ni Haifeng, Claudy Jongstra, Minne Kersten, Krijn de Koning, Rezi van Lankveld, Erik van Lieshout, Dana Lixenberg, Ana Navas, Lisa Oppenheim, Wouter Paijmans, Rory Pilgrim, Magali Reus, Maria Roosen, Machteld Rullens, Fernando Sánchez Castillo, Lara Schnitger, Jan Schoonhoven, Sarah van Sonsbeeck, Berend Strik, Evelyn Taocheng Wang, Iriée Zamblé en Edwin Zwakman.
Naast de nieuwe tentoonstelling blijven de internationale topstukken uit Kunstcollectie gewoon in de hal te zien. Wereldberoemde namen als Willem de Kooning, Donald Judd, Roy Lichtenstein en Anish Kapoor: je vindt ze in de ABN AMRO Kunstruimte. Een museale omgeving, zonder de lange rijen of dure toegangstickets. Gratis toegankelijk in de entreehal van het hoofdkantoor.
De ABN AMRO Kunstruimte is vormgegeven door Tom Postma Design.
Bekijk alles van deze expositie in:
De kunst collectie