Te zien in ABN AMRO Kunstruimte

'We just want to be closer' & 'Power of Art'

We just want to be closer, ABN AMRO Kunstruimte, 2022.

Kunst en cultuur vormen een afspiegeling van onze samenleving. Daarom begon de bank ruim veertig jaar geleden met het aanleggen van een collectie hedendaagse kunst die inmiddels behoort tot de grootste bedrijfscollecties van Nederland. De collectie geeft een mooi overzicht van de naoorlogse kunst in Nederland.

In de nieuwe ABN AMRO Kunstruimte willen wij onze collectie in wisselende presentaties delen met een breed publiek, een platform bieden aan nieuwe ontwikkelingen in de kunst en op de Zuidas een podium geven aan kunstenaars, door middel van tentoonstellingen van jong en aankomend talent, onder meer als onderdeel van de ABN AMRO Kunstprijs

We just want to be closer 
De winnaar van de tiende editie van de ABN AMRO Kunstprijs is Neo Matloga (Mamaila, Zuid-Afrika, 1993). Als onderdeel van de prijs is vanaf 11 mei de tentoonstelling We just want to be closer in de Kunstruimte te zien. Het is een duotentoonstelling met werk van twee Zuid-Afrikaanse kunstenaars uit verschillende generaties: Neo I. Matloga en Singarum J. Moodley. De werken tonen een fascinerend gelaagd verhaal over vrijheid en zelfbeschikking tijdens en na de Apartheid. 

Singarum Jeevaruthnam Moodley werd in 1922 geboren in KwaZoeloe (tegenwoordig KwaZoeloe-Natal) in het oosten van Zuid-Afrika. Hoewel hij geen fotografieopleiding had gevolgd, opende hij in 1957 een studio in Pietermaritzburg, die tot zijn dood in 1987 een belangrijk centrum van de antiapartheidsbeweging was.Installatiefoto We just want to be closer 2 Zijn klanten waren mensen van Indiase en Afrikaanse afkomst, die, als niet-blanken, systematisch onderdrukt en benadeeld werden door de regering. De studio was voor velen een toevluchtsoord, een plek uit het zicht van de politieke machthebbers waar ze konden experimenteren met verschillende vormen van zelfexpressie. Anders dan het geval is in de politieke fotografie van het verzet, laten de foto's van Moodley verlangen, trots, conformisme, verzet en speelsheid zien. 

De idee van een zwarte identiteit die uit de colonial gaze voortkwam, wordt door Neo Image Matloga in zijn collageschilderijen letterlijk aan flarden gescheurd. Matloga werd geboren in 1993, een jaar voor de eerste democratische verkiezingen in Zuid-Afrika. In zijn werk brengt hij personages die ver afstaan van hoe van oudsher over identiteit en gender werd gedacht, samen in uitbundige scènes, die niettemin vol zitten met verwijzingen naar een systeem van onderdrukking. Er ontstaan beelden die het midden houden tussen verbondenheid en onrust; ze kunnen uitermate vrolijk zijn, erotisch geladen, soms zelfs dreigend griezelig.

De tentoonstelling is een selectie uit de gelijknamige presentatie in Museum Marta Herford. Vanaf 18 mei is Matloga's tentoonstelling along came your eyes in de Hermitage Amsterdam open voor publiek, tevens in het kader van de ABN AMRO Kunstprijs. 

 

Power of Art
De tweede tentoonstelling in de Kunstruimte, getiteld Power of Art, toont werk uit de collectie van kunstenaars die reflecteren op de tijd waarin we leven. Sommigen reageren op actuele thema’s als duurzaamheid of de pandemie; anderen gebruiken hun werk juist als stimulans om aan die actualiteit te ontsnappen. Met werk van o.a. Daniëlle van Ark, Tasio Bidegain, Melanie Bonajo, Marcel van Eeden, Rodrigo Hernández, Saskia Noor van Imhoff, Folkert de Jong, Krištof Kintera, Gabriel Lester, Cristina Lucas, Abel Rodríguez, Jan Roeland en Esther Tielemans. 

Neem een digitaal kijkje in de tentoonstelling met een (Engelse) rondleiding van curator Danila Cahen: 

 

We just want to be closer en Power of Art zijn beide t/m eind november 2022 te bezichtigen in de ABN AMRO Kunstruimte. Ben je geïnteresseerd in een groepsrondleiding? Stuur dan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. je verzoek. 

De ABN AMRO Kunstruimte is vormgegeven door Tom Postma Design.