ABN AMRO Kunstprijs

Helen Verhoeven, winnaar 8e ABN AMRO Kunstprijs. Foto: Janiek Dam

De ABN AMRO Kunstprijs is een jaarlijkse stimuleringsprijs voor kunsttalent in Nederland. Kwaliteit en eigenheid zijn leidende criteria. De winnaar van de prijs krijgt een tentoonstelling in de Hermitage Amsterdam, een presentatie in de ABN AMRO Kunstruimte, de tentoonstellingsruimte in de entreehal van het hoofdkantoor op de Zuidas, en een bijbehorende publicatie. Tevens wordt er als onderdeel van de prijs werk van de winnaar aangekocht voor de ABN AMRO Kunstcollectie.

In 2004 werd de prijs ingesteld, als aanmoedigingsprijs voor internationaal talent in Nederland. De prijs richtte zich op kunstenaars die uit het buitenland afkomstig waren en in Nederland woonden of werkten. Hij werd in dit kader vier keer uitgereikt: aan Fahrettin Örenli (2004), Eylem Aladogan (2005), Ryan Gander (2006) en Melissa Gordon (2007).

In 2015 werd de ABN AMRO Kunstprijs voortgezet als stimuleringsprijs voor in Nederland woonachtige, Nederlandse en buitenlandse kunstenaars. Vorige winnaars waren: Melvin Moti (2015), Marijn van Kreij (2016), Saskia Noor van Imhoff (2017), Helen Verhoeven (2018), Evelyn Taocheng Wang (2020) en Neo Matloga (2021). Dit jaar is de winnares van de ABN AMRO Kunstprijs: Mounira Al Solh. Hieronder vind je meer informatie over de Kunstprijswinnaars en -tentoonstellingen.

Winnaars worden genomineerd door een jury van vak professionals. Er is geen mogelijkheid tot aanmelding.