ABN AMRO Kunstprijs

Helen Verhoeven, winnaar 8e ABN AMRO Kunstprijs. Foto: Janiek Dam

De ABN AMRO Kunstprijs is een jaarlijkse stimuleringsprijs voor kunsttalent in Nederland. Kwaliteit en eigenheid zijn leidende criteria. De winnaar van de prijs krijgt een tentoonstelling in de Hermitage Amsterdam, een presentatie in de ABN AMRO Kunstruimte, de tentoonstellingsruimte in de entreehal van het hoofdkantoor op de Zuidas, en een bijbehorende publicatie. Tevens wordt er als onderdeel van de prijs werk van de winnaar aangekocht voor de ABN AMRO Kunstcollectie.

In 2004 werd de prijs ingesteld, als aanmoedigingsprijs voor internationaal talent in Nederland. De prijs richtte zich op kunstenaars die uit het buitenland afkomstig waren en in Nederland woonden of werkten. Hij werd in dit kader vier keer uitgereikt: aan Fahrettin Örenli (2004), Eylem Aladogan (2005), Ryan Gander (2006) en Melissa Gordon (2007). In 2015 werd de ABN AMRO Kunstprijs voortgezet als stimuleringsprijs voor in Nederland woonachtige, Nederlandse en buitenlandse kunstenaars. De vijf juryleden treden op als scout en dragen kandidaten aan. Er is geen mogelijkheid tot aanmelding. In 2015 ging de prijs naar Melvin Moti, in 2016 naar Marijn van Kreij, in 2017 naar Saskia Noor van Imhoff, in 2018 naar Helen Verhoeven, in 2020 naar Evelyn Taocheng Wang en voor de huidige editie koos de jury voor Neo Matloga.

De ABN AMRO Kunstprijs richt zich op het stimuleren van talent in Nederland. Hiermee bieden we kunstenaars een steun in de rug voor hun ontwikkeling en een podium om een zo groot mogelijk publiek te bereiken. Dit is ook in lijn met ons sponsorbeleid, dat zich richt op gedreven mensen uit de domeinen sport, kunst & cultuur en maatschappij. De buitengewone talenten die in aanmerking komen voor de Kunstprijs, zijn hier een uitstekend voorbeeld van.