Thema

Hoogtepunten uit de collectie

De historische collectie van ABN AMRO is zeer breed en divers en behoort tot de belangrijkste bedrijfscollecties in Nederland. Enkele hoogtepunten worden hier nader belicht.

Een fraai onderdeel is de Nederlandse Blaeu-atlas uit de jaren 1648-1665. Aanvankelijk verscheen de Atlas Maior in het Latijn, maar later volgden er ook Franse en Nederlandstalige edities in respectievelijk twaalf en negen banden.

Een bijzonder object is de Hollandsche Suikerstandaard, een kistje met 21 verzegelde en genummerde potjes gevuld met verschillende kleuren suiker. In de handel kon door opgave van het nummer gegarandeerd worden dat de correcte kwaliteit werd geleverd. Jarenlang was dit de wereldstandaard.

Dr Erich Salomon (1886-1944) geldt met recht als de pionier van de fotojournalistiek. Door een camera te verbergen in zijn hoed, aktentas of  mitella slaagde hij er als eerste in onopgemerkt foto’s te maken in rechtszalen, casino’s en balzalen. Wanneer hij toch werd ontdekt, viel hij terug op een even simpele als geniale truc. Gedwongen zijn materiaal af te staan leverde hij een paar onbelichte plaatjes in: ‘Möge der Feind sich daran totentwickeln’ schreef hij daarover in 1931. In de collectie zijn 29 foto’s van hem aanwezig, onder andere opnames van de stage van Prins Bernhard bij de Nederlandsche Handel-Maatschappij in 1936.

Een ander bijzonder stuk is het portret van Tsaar Nicolaas I door Franz Krüger uit 1835. In dankbaarheid toentertijd geschonken door de Tsaar aan de firma Hope & Co. in Amsterdam. Deze had een succesvolle obligatielening voor Rusland in Amsterdam uitgebracht.

Hoogtepunten in de historische collectie