Van de eerste druk van de Max Havelaar of Das Kapital tot schitterende gravures van Nederlands-Indië en wereldatlassen uit de 17e eeuw, de historische bibliotheek van ABN AMRO herbergt een schat aan boek- en plaatwerken, een walhalla voor bibliofielen en boekhistorici.
De historische bibliotheek van de bank is grotendeels afkomstig van de Nederlandsche Handel-Maatschappij (NHM). De boekenverzameling is waarschijnlijk niet doelbewust opgericht. Wel is vanaf haar oprichting in 1824 gericht op relevante vakgebieden aangekocht. Dit betekent dat er weinig boeken aanwezig zijn van vóór de oprichting van de NHM. Een uitzondering hierop is de atlas van de Nederlandse cartograaf Joan Blaeu uit de 17e eeuw, de negendelige Blaeu-atlas of Atlas Maior, het duurste boek uit de Gouden Eeuw. Daarnaast zijn er nog een aantal 17e- en 18e-eeuwse boeken aanwezig met wereld- en stadsbeschrijvingen of biografieën van Brandt, Dapper, De Laet, Meurs, Montanus, Valentijn en Wagenaar.
Veel van deze boeken lijken te zijn aangeschaft als pronkstukken. In het hoofdkantoor van de NHM aan de Vijzelstraat (nu: Stadsarchief Amsterdam) was dan ook een speciaal ontworpen ruimte op de verdieping van de commissarissen gereserveerd voor de historische boekencollectie. De ‘gewone’ gebruikersbibliotheek, met veel financieel-economische naslagwerken gebruikt door het NHM-personeel, bevond zich op een reguliere kantoorverdieping.
De aandachtsgebieden in de historische bibliotheek waren de landen en gebieden waar de NHM actief was met eigen vestigingen (agentschappen). Uitgaven over de bevolking, geografie en economische activiteiten in het desbetreffende land. Voorbeelden zijn Nederlands-Indië (Indonesië), China, Japan en Suriname.
Daarnaast was de NHM ook betrokken bij het cultuurbedrijf in Nederlands-Indië en Suriname (productie van suiker, thee, koffie, tabak etc.). Over deze producten is veel in de bibliotheek terug te vinden.
Een klein deel van de bibliotheek is verkregen door schenkingen. De NHM was in de 19e en 20e eeuw een vooraanstaande onderneming. Veel (potentiële) relaties vonden het belangrijk om hun gepubliceerde boek aan te bieden voor opname in de NHM-bibliotheek. Daardoor zijn er ook boeken of plaatwerken aanwezig die niet aan bovenstaande criteria voldoen. Dit heeft de toch al brede variatie van de collectie nog verder vergroot.