Thema

Directeursportretten

Het was vroeger niet ongebruikelijk als een directeur of firmant bij zijn bedrijf met pensioen ging, dat er een portret of buste werd vervaardigd. Dit gebruik bestaat nog steeds bij ABN AMRO.

Hiervoor werd altijd een gerenommeerd kunstenaar gevraagd. De schilders Wim Hofker, Hendrik Maarten Krabbé, Cornelis Kruseman, Clemens Merkelbach van Enkhuizen, Sierk Schröder, Jan Sluijters, Jan Veth en Betsy Westendorp zijn met portretten in de historische collectie vertegenwoordigd. Veth is met maar liefst negen werken aanwezig en Schröder met vier portretten. Er is ook werk van de beeldhouwers Toon Dupuis, Bart van Hove, Abraham Hesselink, Arend Odé en Charlotte van Pallandt en Johan Schröder.

Wat vooral opvalt, is de grote collectie schilderijen afkomstig van de firma’s Heldring & Pierson, Pierson & Co. en Pierson, Heldring & Pierson, voorgangers van MeesPierson. Van bijna iedere firmant is een schilderij gemaakt. 

Bij ABN AMRO is een volledige reeks tekeningen aanwezig van presidenten, voorzitters en CEO’s vanaf 1824 tot en met 2020. Het betreft de aftredende functionarissen van de Nederlandsche Handel-Maatschappij, ABN en ABN AMRO getekend door Gerard Westermann (1923), Karel James (1965) en Charlotte Leene (1985). De laatste acht tekeningen zijn gemaakt door Juul Kraijer in 2001 en 2017.

Directeursportretten