Thema

Bankarchitectuur

Voor de bouw van hoofdkantoren werden vaak architecten met naam en faam ingeschakeld. Zo was Karel de Bazel met Dolf van Gendt verantwoordelijk voor de nieuwbouw van het hoofdkantoor van de Nederlandsche Handel-Maatschappij in de jaren 1919-1926, Herman Mertens voor de nieuwbouw van de Rotterdamsche Bank in de periode 1940-1948 en Henry Cobb van het bureau Pei Cobb Freed & Partners in New York was van 1995-1999 verantwoordelijk voor de bouw van het nieuwe en huidige hoofdkantoor van ABN AMRO.

Vanaf de jaren 1916 tot de late jaren dertig liet een aantal banken door een vaste architect hun bijkantoren ontwerpen door een ‘huisarchitect’. Dat was bij de Nationale Bankvereeniging/Rotterdamsche Bankvereeniging Herman Mertens. Dezelfde rol vervulde Gerard van Straaten bij de Geldersche Credietvereeniging en de Nederlandsche Handel-Maatschappij. Zo ontstond er een uniformiteit die mede de identiteit van de desbetreffende bank uitstraalde.

Hetzelfde vond plaats in de jaren zeventig bij Amro Bank. De afdeling Bouwzaken had een standaard-ontwerp waarbij een plaatselijke architect voor de uitvoering zorgdroeg. Op deze manier zijn tientallen nieuwe kantoren ontstaan.

Voor de bouw van belangrijke kantoren in het buitenland werd vaak een lokale architect aangezocht die werd bijgestaan door de afdeling Bouwzaken op het hoofdkantoor.

Bankgebouwen