Bruiklenen
30 oktober 2023 – 31 maart 2024

Sol Lewitt

Sol Lewitt, Loopy Doopy (Red and Blue),1999, ABN AMRO hoofdkantoor te Amsterdam. Foto: Gert-Jan van Rooij

Van 30 oktober 2023 t/m 31 maart 2024 is het werk van Sol Lewitt te zien in een solotentoonstelling in het Joods Historisch Museum. De bruikleen uit de ABN AMRO Kunstcollectie betreft drie ontwerpen voor de muurschildering die de Amerikaans-Joodse kunstenaar maakte voor het hoofdkantoor van de bank op de Zuidas.

Voor het maken van de monumentale muurschildering Loopy Doopy (Red and Blue) (1999) maakte LeWitt drie voorontwerpen, die hij aan de kunstcommissie van de bank presenteerde. Zoals bekend, viel de keuze op de roodblauwe versie. De compositie en de kleuren van het rood en het blauw zijn strikt omschreven in de instructies die hij voor de uitvoering aanleverde. Andere versies waren een ontwerp waarbij de muur geheel blauw werd gemaakt, en er slecht één rode lijn horizontaal doorheen liep (Proposal II), en een ontwerp waarvoor hij de muur in negen verschillende vierkante kleurvlakken verdeelde, en daar steeds één lijn doorheen liet lopen (Proposal III). 

De conceptualist Sol LeWitt is bekend geworden met zijn monumentale, op locatie aangebrachte muurinstallaties, Wall Drawings. Deze ruimtelijke muurconstructies zijn opgebouwd uit een zich herhalend raster in contrasterende kleuren. In zijn conceptuele overtuiging van zijn werk was ‘het idee’ het belangrijkste aspect. Hij liet zijn installaties volledig uitvoeren door een team technisch specialisten, die zijn instructies nauwgezet opvolgden. Zijn ‘handschrift’ was onbelangrijk. LeWitt vergeleek het met een symfonie van Beethoven. Die kon immers ook door meerdere orkesten op verschillende locaties worden uitgevoerd. Deze manier van werken hield ook in dat het werk na een periode van tentoonstelling weer overgeschilderd kon worden en elders opnieuw kon worden aangebracht. LeWitt sprak liever niet van tentoonstellen, voor hem was het werk onderdeel van de omgeving. De muur waarop het werk was aangebracht, maakt deel uit van de realiteit en kan daarom niet tot de kunst worden gerekend. 

Meer informatie over de tentoonstelling is te vinden op de website van het Joods Cultureel Kwartier.