Bruiklenen
30 mei 2024 - 18 augustus 2024

Marijn van Kreij

Marijn van Kreij, zonder titel (Picasso, Some Painters), 2015. 

De tentoonstelling How to Look at a Spiral in Museum de Pont toont het werk van Marijn van Kreij. Eén van deze werken is zonder titel (Picasso, Some Painters) (2015), een collagewerk met gouache, potlood en laserprint op papier.

Marijn van Kreij won in 2016 de ABN AMRO Kunstprijs, een stimuleringsprijs voor talent in Nederland. “Uiteindelijk hoop ik dat vragen over eigendom onbelangrijk worden, alles is afkomstig uit de wereld waarin we leven, of het nu een bestaand beeld is of een beeld in mijn hoofd.” Het is een typische uitspraak voor de kunstenaar die in zijn werk thema’s als authenticiteit, originaliteit en appropriatie – artistieke toe-eigening – onderzoekt. Speelse referenties naar de populaire beeld- en popcultuur zijn bovendien kenmerkend voor het oeuvre van Van Kreij dat bestaat uit tekeningen, schilderijen, video’s, objecten en installaties. In het werk zonder titel (Picasso, Some Painters) gebruikt Van Kreij hiervoor een intrigerend citaat van Picasso: ’Some painters transform the sun into a yellow spot, others transform a yellow spot into the sun’. De ironie is dat de collage van Van Kreij misschien zowel het eerste als het tweede deel van de zin verbeeldt, en het aan de toeschouwer is om te bepalen of de gele vlek méér voorstelt – een zon, bijvoorbeeld.

In How to Look at a Spiral brengt hij schilderingen op papier, tekeningen en collages van de afgelopen tien jaar samen. Meer lezen over de tentoonstelling? Klik dan hier.