Bruiklenen
30 november 2023 – 1 september 2024

Kaart van de Rivier en Zee Kusten van Demerary

Kaart van Rivier en Zee Kusten van Demerary, 1792.

Voor de tentoonstelling Kolonialisme en Rotterdam is een kaart van de rivier en zee kusten van Demerary uitgeleend aan het Wereldmuseum Rotterdam. Deze tentoonstelling is te zien van 30 november 2023 t/m 3 november 2024. 

De "geswoore landmeeter" Bernard Albinus heeft deze kaart in 1792 gemaakt van de kuststreek van de toenmalige Nederlandse kolonie Demerary, wat nu Guyana heet. Hierop staan aangegeven de namen van alle plantages en plantage-eigenaren. Het was in deze gebieden en periode dat de firma Hope & Co. - voorganger van MeesPierson - zeer actief aanwezig was, zoals is gebleken uit het rapport dat in 2022 is gepubliceerd over de slavernij-connecties van enkele ABN AMRO-voorlopers.

Het Wereldmuseum onderzoekt met de tentoonstelling Kolonialisme en Rotterdam de koloniale geschiedenis van Rotterdam, en hoe deze geschiedenis de stad en haar inwoners gevormd heeft. Naast de bruikleen uit de Historische Collectie van ABN AMRO, zijn er ook bruiklenen uit andere Rotterdamse instituten als het Stadsarchief Rotterdam, Maritiem Museum en Museum Boijmans van Beuningen te zien. Voor meer informatie over de tentoonstelling, klik hier.