Bruiklenen
21 april 2024 – 3 november 2024

Jan Roeland

Jan Roeland in Museum Kranenburgh, april 2024. Foto: Michel Claus.

Ter gelegenheid van de solotententoonstelling Jan Roeland - schilder in essentie is zijn schilderij Ooievaar van 12 juni t/m 3 november 2024 te zien in Museum Kranenburgh. 

Schilder Jan Roeland (IJsselmuiden 1935 - Amsterdam 2016) hanteerde een eenvoudige, geabstraheerde beeldtaal. Een eend, ooievaar, bloem, tak of vliegtuig, alles is in monochrome kleuren zonder perspectief of schaduw op het doek afgebeeld. Roeland schoof net zo lang met beeldelementen tot de juiste afstanden, formaten en verhoudingen de perfecte spanning in het beeld opleverden. Ook kleurstellingen moeten elkaar versterken, anders viel voor Roeland ‘het beeld uit elkaar’. Het object is ondergeschikt geworden aan de losse vormen waaruit het beeld is opgebouwd.

Ooievaar bestaat uit een cirkel, een ongelijkbenige driehoek en een druppelvorm. Samen vormen ze de gebogen kop van een ooievaar. De contrasterende kleuren versterken de compositie. De witte druppelvorm zorgt voor licht in het schilderij, voor Roeland een belangrijk element, want het werk mag niet ‘in zichzelf gekeerd’ zijn. Vrijwel altijd wordt in de titel simpelweg het afgebeelde voorwerp benoemd. Behalve schilderijen maakte Roeland ook tekeningen en grafiek. Hiervan zijn meerdere exemplaren in de collectie opgenomen.

Lees meer informatie over de tentoonstelling op de website van Museum Kranenburgh.